REKLAMA

sajgonki

wyświetlono: 3670 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pomyślałam, że sajgonki będą idealne, bo jest to banalnie proste i szybkie do wykonania .Wbrew pozorom jest to naprawdę sycące danie :)

opublikowany: 23.02.2013
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Kurczak - filet podwójny: 1 sztuka
    - kapusta kiszona: 300 gramów
    - marchew starta na tarce o małych oczkach: 1 sztuka
    - cebula mala: 1 sztuka
    - pietruszka zielona ,koper zielony (świeże): 1 sztuka
    - oliwa z oliwek-do smażenia: 2 łyżeczki
    - papier ryżowy (arkusze): 15 sztuk
    - sól i pierz: 1 szczypta
    - Przyprawa do kurczaka złocistego Kamis: 1 łyżka
    - pieprz cytrynowy do smaku: 0.5 szczypty
    - skórka cytrynowa: 0.5 szczypty
    - czosnek ząbki utarte: 2 ząbki
    - cebulka w kostce: 1 sztuka
    - sos chilli słodki: 1 opakowanie
Ocena:

(średnia 4.5 z 200 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Podsmażamy cebulę na patelni, a w tym czasie kroimy kurczaka na dość małe kawałeczki, wrzucamy do miski, dodajemy łyżkę oleju, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i czarnym pieprzem. Mieszamy.

    2. Do cebuli dorzucamy kurczaka i smażymy ok 7 minut.

    3. Na drugą patelnię wrzucamy kapustę kiszoną i startą na tarce marchewkę, koperek, pietruszkę, podlewamy 1-2 łyżkami oleju. Przyprawiamy wszystko solą, czarnym pieprzem, pieprzem cytrynowym, smażoną cebulką, czosnkiem granulowanym oraz skórką cytrynową. Dusimy pod przykryciem przez ok 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

    4. Czekamy chwile, aby składniki trochę przestygły.

    5. Przygotowujemy naczynie do namaczania naszych kółek z papieru ryżowego i ok. 200 ml ciepłej, ale nie gorącej wody.

    6. Namaczamy papier ryżowy w wodzie, aż do momentu kiedy stanie się on plastyczny( jakby gumowy).

    7. Układamy papier na blacie i nakładamy na niego nasze wszystkie składniki.

    8. Zawijamy podobnie jak gołąbki, ale pamiętamy, aby sajgonki były dość ściśle zawinięte.

    9. Układamy po ok.3-4 na talerzu i do małego naczynia,miseczki nalewamy Słodkiego Sosu Chilii.

    Opcjonalnie : Można już zawinięte sajgonki podsmażyć na patelni lub obtoczyć je w cieście naleśnikowym i też podsmażyć :)

    Smacznego ! :)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Superprzepis Superprzepis

Sajgonki warzywne

Sajgonki warzywne - pyszne, kolorowe, zdrowe i najważniejsze - szybkie w wykonaniu!

kategoria: Sałatki Dania główne Sosy Przekąski opublikowany: 29.08.2021 | wyświetlono: 111 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Lipcowadziewczyna IMG_20200825_161026_350

Sajgonki z warzywami

Chrupiące sajgonki wypełnione farszem warzywnym.

kategoria: sajgonki Przystawki Sosy opublikowany: 10.10.2015 | wyświetlono: 9886 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Pieczone sajgonki

Popularne orientalne danie można przygotować w odchudzonej wersji :)

kategoria: Dania główne sajgonki opublikowany: 13.08.2019 | wyświetlono: 839 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE