Czekoladowy torcik z nutą piernikową na majonezie, przełożony kremem maślano - orzechowym

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna propozycja na świąteczny czas, przedstawiam dziś dla Was. Ciasto wychodzi lekkie niczym puch, delikatnie i aromatyczne od korzennych przypraw, na bazie majonezu, całość przełożona maślanym kremem orzechowym z wyczuwalnymi kawałeczkami orzeszków.

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • forma 28 cm
    papier do pieczenia

    ciasto:

    125 ml mleka
    3 łyżki ciemnego kakao
    ok. szklanka cukru
    2 jajka klasa "L"
    2 łyżki z kopką majonezu
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki z kopką mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1,5 łyżeczki sody

    krem maślano - orzechowy:

    300 g miękkiego masła
    ok 1 szklanka cukru pudru
    3 - 4 łyżki pasty orzechowej 100% z orzeszków ziemnych

    dekoracja:

    piernikowe gwiazdeczki
    czekoladowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Piernik Pasty

Czekoladowy torcik z nutą piernikową na majonezie, przełożony kremem maślano - orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

    W małym garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem i kakao aż całkowicie cukier się rozpuści i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski dajemy 2 jajka i ubijamy na puszysta masę. Kolejno do ubitych jajek dodajemy majonez oraz przestudzone mleko z kakao i rozpuszczonym cukrem - delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki czyli mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, sodę oraz przyprawę do piernika i mieszamy do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 30-40 min - pieczemy do tzw.suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiam do przestygnięcia. Między czasie robimy masę.

    Miękkie masło wrzucamy do miski i ubijamy na puch z dodatkiem cukru pudru. Do ubitego i puszystego masła dodajemy porcjami orzechową pastę i mieszamy aż do momentu połączenia się.

    Wystudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty. Dolny blat smarujemy kremem równo rozprowadzając go, niewielką cześć masy zostawiamy na boki i wierzch. Przykrywamy posmarowany blat drugim blatem i delikatnie dociskamy. Delikatnie smarujemy brzegi i wierzch ciasta. Na sam wierzch kładziemy dekorację z piernikowych gwiazdeczek i posypki czekoladowej. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godz.

Porady

Ważne by składniki miały temperaturę pokojową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować