Sernik śmietankowy z piernikową nutą i polewą czekoladową

4.51 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Serniki to ulubione ciasta w moim domu i piekę je bardzo często. Dzisiejsza moja propozycja to śmietankowy z piknikową nutą. Wygląda rewelacyjnie, a smakuje obłędnie. Idealny na święta, ale nie tylko...

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica ok. 18 cm
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    spód:
    100g ciasteczek maślanych ( u mnie pełnoziarniste),
    ok. 40-45g masła w temperaturze pokojowej,
    10g przyprawy do piernika bez cukru,
    masa serowa:
    500g twarogu mielonego ( może być też twaróg z wiaderka),
    70 g masła,
    3 jajka,
    budyń śmietankowy (u mnie z białą czekoladą - 47g)
    ok. 100g cukru ( u mnie ksylitol fiński),
    łyżeczka aromatu śmietankowego,
    szczypta soli,
    polewa:
    ok. 25 g mlecznej czekolady,
    ok. 25 g gorzkiej czekolady,
    ok. 50 ml śmietanki 36%,
    łyżeczka przyprawy do pierników,
Wystaw ocenę:

4.51 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Piernik

Sernik śmietankowy z piernikową nutą i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Ciasteczka mielimy na piasek, dodajemy przyprawę do piernika i łączymy z masłem, wykładamy spód tortownicy, ugniatamy.
    masa serowa:
    Żółtka oddzielany od białek.
    Masło ucieramy z cukrem, dodajmy budyń i żółtka, następnie ser. Miksujemy tylko do połączenia składników aby nie napowietrzyć masy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
    Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 90 minut (czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika). Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Ja zostawiłam na noc.
    Polewa:
    Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej razem z połamaną czekoladę i przyprawą do piernika, mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Polewę wylewamy na ciasto i wkładamy je do lodówki. Dekorujemy według uznania. Smacznego!

Porady

Najlepiej do spodu użyć przyprawy bez cukru ponieważ nie rozpuści się on podczas pieczenia, będzie wyczuwalny i może nam chrupać między zębami podczas jedzenia. Polewę możemy też zrobić z samej mlecznej lub samej gorzkiej czekolady według uznania. Jeśli lubimy bardziej kremowe, "maziste" serniki to nie dodajemy budyniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować