Sernik z piernikową pianką

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten sernik musi zagościć na Waszym świątecznym stole  Jest przepyszny! Jest prosty i szybki do przygotowania. Jego przygotowanie trzeba rozłożyć w czasie. Najlepiej użyć pierniczków domowych, ale sprawdzą się też kupne dobrej jakości, bez nadzienia.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • SPÓD:
    • 200g ciasteczek pełnoziarnistych
    • 80g masła,
    • MASA SEROWA:
    • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
    • 1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36%),
    • ¾ szklanki cukru,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 3 duże jajka,
    • 3 płaskie łyżki mąki pszennej,
    • PIANKA:
    • 170g lukrowanych pierniczków bez nadzienia,
    • 600g śmietany kremówki 36%,
    • 10g żelatyny + 50ml gorącej wody,
    • DEKORACJA:
    • 200g śmietany kremówki,
    • 1 łyżka cukru pudru,
    • pierniczki,
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Piernik

Sernik z piernikową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
    MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni (góra-dół).
    Do większej miski wkładamy ser twarogowy, śmietanę kremówkę, cukier i cukier waniliowy. Miksujemy razem przez około 1 minutę aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Na sam koniec dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią.
    Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.
    Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
    PIANKA: Pierniczki drobno kruszymy. Do rondelka wlewamy 200g śmietany kremówki i zagotowujemy. Do gorącej śmietany dodajemy pokruszone pierniczki i mieszamy do połączenia. Powinna nam powstać gęsta, jednolita piernikowa masa. Pierniczki studzimy.
    Żelatynę rozpuszczamy w 50ml gorącej wody (nie wrzącej). Pozostałą śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy masę pierniczkową w kilku turach i mieszamy do połączenia. Kolejno ciurkiem wlewamy wystudzoną żelatyną i miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia.
    Mus pierniczkowy wykładamy na wystudzony sernik, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki, a minimum na 2 godziny.
    DEKORACJA: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy ją do szprycy zakończonej tylką gwiazdką. Ubitą śmietaną dekorujemy wierzch sernika. Sernik dekorujemy także pierniczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Ser biały Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować