Czekoladowy sernik z brzoskwiniami

4.5 (171 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny sernik czekoladowy, bez spodu. Sernik z gorzką czekoladą, brzoskwiniami i delikatną śmietaną.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Masa serowa:
    - 1,5 kg sera białego trzykrotnie zmielonego ( ja przecieram raz przez sitko),
    - 150g masła,
    - 300g gorzkiej czekolady,
    - 1,5 łyżki kakao,
    - 1,5 szklanki cukru,
    - 9 jajek,
    - 1 opakowanie budyniu śmietankowego (większa porcja na 0,75l mleka),
    - 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%.
    Masa śmietanowa:
    - 500g śmietanki 30%,
    - 250g kwaśnej śmietany 18%,
    - 3/4 szklanki cukru pudru,
    - 1,5 łyżki żelatyny.
    Dodatkowo:
    - duża puszka brzoskwiń w syropie,
    - 2 galaretki cytrynowe,
    - biała czekolada.
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Serniki Ciastka

Czekoladowy sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy, w kąpieli wodnej masło i czekoladę.
    Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy ser i przesiane kakao. Ciągle ubijając mikserem dodajemy rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę, budyń w proszku i na koniec śmietanę. Wszystko razem mieszamy.
    Masę wlewamy do wyłożonej folią aluminiową blaszki (26x37), natartej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni C i pieczemy przez około 60 min. Ciasto studzimy w otwartym piekarniku.
  • Czekoladowy sernik z brzoskwiniami 2. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej, przegotowanej wody, gdy napęcznieje, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę 30% ubijamy na sztywno. Kwaśną śmietanę 18% mieszamy z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką.
    Masę śmietanową wykładamy na wystudzony sernik i odstawiamy na około 1h do lodówki.
    Galaretki rozpuszczamy w 1/2l gorącej wody i studzimy.
    Brzoskwinie odcedzamy z soku i kroimy na mniejsze kawałki, układamy (lekko wciskamy) na stężałej masie śmietanowej. Tężejąca galaretkę wlewamy na brzoskwinie i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy. Placek posypujemy startą na tarce, białą czekoladą.

Porady

Żeby sernik nie popękał najlepiej go upiec w kąpieli wodnej. Ciasto piecze się wtedy powoli i równomiernie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować