Czekoladowy sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku rozpuszczamy, w kąpieli wodnej masło i czekoladę.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy ser i przesiane kakao. Ciągle ubijając mikserem dodajemy rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę, budyń w proszku i na koniec śmietanę. Wszystko razem mieszamy.
Masę wlewamy do wyłożonej folią aluminiową blaszki (26x37), natartej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni C i pieczemy przez około 60 min. Ciasto studzimy w otwartym piekarniku.
2.Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej, przegotowanej wody, gdy napęcznieje, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę 30% ubijamy na sztywno. Kwaśną śmietanę 18% mieszamy z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę śmietanową wykładamy na wystudzony sernik i odstawiamy na około 1h do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w 1/2l gorącej wody i studzimy.
Brzoskwinie odcedzamy z soku i kroimy na mniejsze kawałki, układamy (lekko wciskamy) na stężałej masie śmietanowej. Tężejąca galaretkę wlewamy na brzoskwinie i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy. Placek posypujemy startą na tarce, białą czekoladą.
Porady
Żeby sernik nie popękał najlepiej go upiec w kąpieli wodnej. Ciasto piecze się wtedy powoli i równomiernie.
Komentarze