Czekoladowy sernik z malinami

4.5 (152 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Trójkolorowy sernik z czekoladą i malinami. Idealnie kremowy, a jednocześnie lekki. Maliny idealnie pasują do czekolady, zarówno do białej, jak i ciemnej czekolady. Sernik wygląda jak torcik, a w dodatku nie wymaga pieczenia. Pyszności, polecam!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPÓD:

    170 g ciastek typu oreo
    50 g masła

    SERNIK NA ZIMNO:

    1 kg twarogu sernikowego
    1/2 szklanka cukru
    3 łyżki żelatyny
    3 łyżki wody
    200 g czekolady białej
    100 g czekolady gorzkiej
    500 g malin

    POLEWA CZEKOLADOWA:

    50 g czekolady gorzkiej 70%
    1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Czekoladowy sernik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować spód pod sernik. Zmielić ciasteczka w rozdrabniaczu i wymieszać z miękkim masłem. Wyłożyć na spód tortownicy lub rantu o średnicy 22 cm. Docisnąć do dna i odstawić.
  • 2. Żelatynę wymieszać z zimną wodą i odstawić, aby napęczniała.
    Połowę malin (250 g) zmiksować w blenderze i przetrzeć przez sitko.
    Gorzką czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. W osobnym naczyniu rozpuszczamy białą czekoladę.
  • 3. Twaróg w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić, dodać do niej łyżkę twarogu i energicznie mieszając wlać do reszty sera. Z tak przygotowanej masy serowej odlać 1/3 i połączyć z rozpuszczoną gorzką czekoladą. Wyłożyć parę łyżek masy na spód, ułożyć wokół maliny, tak aby dotykały brzegu formy. Wylać resztę masy czekoladowej, wyrównać i wstawić do lodówki. Białą czekoladę połączyć z pozostałym serem. Do połowy wlać mus malinowy, wymieszać i wylać na ciemną warstwę sernika. Następnie wyłożyć białą masę sernikową, wyrównać i schłodzić.
    Po połączeniu twarogu z żelatyną, należy w miarę szybko przygotowywać kolejne warstwy sernika.
  • 4. Polewa drip z czekolady. Kremówkę podgrzać razem z połamaną, gorzką czekoladą nad kąpielą wodną. Mieszając połączyć na gładką, płynną czekoladę. Wystudzić do temperatury pokojowej. Schłodzony i stężały sernik wyjąć z formy. Polewę przełożyć do woreczka foliowego, odciąć róg i zaczynając od brzegów polać po serniku. Udekorować bezami i pozostałymi malinami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny Owoce Ser biały Twaróg

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować