sernik czekoladowy

4.44 (160 ocen)

  • 1 godz. 20 min

jedwabiście kremowy, mocno czekoladowy sernik, bardzo syty, przepyszny ! :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg sera (dałam wiaderkowy Dr. Oetker)
    4 jaja
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 pełna szklanka cukru
    1,5 łyżki cukru waniliowego (dałam swój z wanilią)
    200 gram czekolady gorzkiej (dałam Wedel)
    100 gram śmietany kremówki 30%
    ciasteczkowy spód:
    170 gram ciasteczek zbożowych (polecam Holenderskie lub Elitki z Biedronki)
    70 gram stopionego masła
    2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

4.44 (160 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser i śmietankę wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej, aby się ogrzały, zlewamy serwatkę, która się z góry oddzieliła na serze.

    Ciasteczka rozkruszamy na piasek, możemy to zrobić w malakserze albo włożyć do grubszego woreczka i zmiażdżyć wałkiem. Dosypujemy kakao i przesiewamy wszystko razem.
    Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z ciasteczkami i kakao.

    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy masą ciasteczkową, dociekając i wyrównując powierzchnię. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.
  • krok 1 2. Twaróg przekładamy do miski, zasypujemy cukrami i miksujemy do dokładnego połączenia składników, dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy.

    Następnie dodajmy śmietanę kremówkę (nie ubitą) i znów chwilkę miksujemy, dodajemy po jednym jaju, ucieramy.
  • krok2 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ją schładzamy (ma byc lekko ciepła i wciąż płynna), dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej ( w ten sposób ją hartujemy i nie zrobią nam się grudki po dodaniu do sera), następnie przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy (blenderem koniecznie).
  • 4. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy od 40-60 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony).
    Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, wkładamy na parę godzin do lodówki

    Przed podaniem dowolnie dekorujemy.

Porady

przed zdjęciem obręczy z tortownicy, obkrojmy sernik dookoła nożem, wtedy nam nie popęka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować