Czekoladowo-bananowa babka, pachnąca cynamonem z delikatnym posmakiem chili. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, chili, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
Banany rozgnieść na papkę.
Czekoladę posiekać.
Jajka ubić z cukrem na gładką masę, dodawać partiami przesianą mąkę z dodatkami i olej stale mieszając mikserem na najwolniejszych obrotach (lub drewnianą łyżką), na koniec dodać banany i czekoladę, delikatnie wymieszać/
Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką foremki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temp. 170°C.
Po upieczeniu ciasto nieco przestudzić i jeszcze ciepłe wyłożyć z foremki.
Składniki polewy rozpuścić na łaźni wodnej.
Gdy ciasto wystygnie oblać je polewą i ewentualnie udekorować wg uznania.
Komentarze