Czekoladowo-bananowa babka, pachnąca cynamonem z delikatnym posmakiem chili.

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto kakaowe, z dodatkiem bananów i polewą czekoladową

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    4 łyżki kakao
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    1/3 łyżeczki chili
    3 banany
    20 dag gorzkiej czekolady
    2 jajka
    szczypta soli
    120 ml oleju roślinnego
    tłuszcz i tarta bułka do formy
    na polewę:
    10 dag gorzkiej czekolady
    100 ml śmietanki kremówki
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Czekoladowo-bananowa babka, pachnąca cynamonem z delikatnym posmakiem chili. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, chili, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
    Banany rozgnieść na papkę.
    Czekoladę posiekać.
    Jajka ubić z cukrem na gładką masę, dodawać partiami przesianą mąkę z dodatkami i olej stale mieszając mikserem na najwolniejszych obrotach (lub drewnianą łyżką), na koniec dodać banany i czekoladę, delikatnie wymieszać/
    Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką foremki.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temp. 170°C.
    Po upieczeniu ciasto nieco przestudzić i jeszcze ciepłe wyłożyć z foremki.
    Składniki polewy rozpuścić na łaźni wodnej.
    Gdy ciasto wystygnie oblać je polewą i ewentualnie udekorować wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować