Babka bananowa na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, puszystą pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą i na przemian z olejem i śmietaną (w temp. pokojowej) dodawać do masy jajecznej. Banany zmiksować lub rozgnieść widelcem. Rodzynki sparzyć, osączyć z wody i oprószyć mąką, orzechy drobniej posiekać. Czekoladę zetrzeć na dużym oczku. Banany, rodzynki, orzechy i czekoladę wmieszać do ciasta
2.Tak przygotowaną babkę wstawić do podłużnej foremki ( o śr. 25/13 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.50 minut w wemp.180 st., do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Czekoladę roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej, polać wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze