Babka bananowa na śmietanie

4.6 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Dla 6 osób

Pyszna, prosta i aromatyczna babka, idealna do filiżanki kawy lub herbaty :)

  • 25 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    4 jajka
    3/4 szklanki oleju
    pół szklanki śmietany 18 proc.
    pół szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    2 duże dojrzałe banany
    50 g mlecznej czekolady
    2 łyżki posiekanych orzechów (u mnie włoskie i migdały)
    2 łyżki rodzynek
    polewa: 100g mlecznej czekolady
    3 łyżki mleka
    płatki migdałowe do obsypania
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami

Babka bananowa na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, puszystą pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą i na przemian z olejem i śmietaną (w temp. pokojowej) dodawać do masy jajecznej. Banany zmiksować lub rozgnieść widelcem. Rodzynki sparzyć, osączyć z wody i oprószyć mąką, orzechy drobniej posiekać. Czekoladę zetrzeć na dużym oczku. Banany, rodzynki, orzechy i czekoladę wmieszać do ciasta
  • 2. Tak przygotowaną babkę wstawić do podłużnej foremki ( o śr. 25/13 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.50 minut w wemp.180 st., do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Czekoladę roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej, polać wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Olej Jajka Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować