- brzoskwinie-pokrojone (najlepiej jak są to świeże owoce ,ale mogą też być z puszki): 0.5 kilograma
- galaretka brzoskwiniowa: 1 sztuka
- czekolada mleczna: 10 dekagramów
- mleko: 2 łyżki
- likier brzoskwiniowy: 100 mililitrów
Czekoladowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić z 1/2 szklanki wody ,kakao i cukrem chwilę razem pogotować i ostudzić ,do czekoladowej masy dodać żółtka,przesianą mąkę i mikserem mieszać do powstania pęcherzyków powietrza na koniec delikatnie połączyć z pianą z białek,przełożyć do niewielkiej formy lub tortownicy ,piec do 40 min w temp 180st.Upieczone przedzielić na dwa placki i nasączyć je likierem
2.Galaretkę rozpuścić w 1.1/2 szklanki wody i do gorącej dodać podzielone na niewielkie kawałki brzoskwinie ,zostawić do ostudzenia( w tym czasie brzoskwinie się sparzą i nasiąkną galaretką)zanim galaretka zastygnie wyciągnąć z niej owoce.
3.Maślankę wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody ,połączyć z ubitą z cukrem pudrem śmietanką, delikatnie wymieszać na koniec dodać brzoskwinie i pokrojoną w małe kawałki galaretkę ,zostawić do lekkiego zgęstnienia i przełożyć kremem ciasto ,polać rozpuszczoną z mlekiem czekoladą ,schłodzić w lodówce .Dowolnie udekorować.
Komentarze