Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Takie dwa biszkopty upiec w blaszce 30x40.
2.Z obu biszkoptów zdrapać skórkę. Zapobiegnie to odklejaniu warstw. Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce co się piekł, tylko wyżej zabezpieczonej. Nasączyć go syropem z brzoskwiń.
3.krem 1- Wcześniej rozpuścić czekolady w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić z 0,5-1 godz. w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę czekoladową z pudrem cukrem ubić, do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać równomiernie do blaszki i wyrównać.
4.owoce-Brzoskwinie odsączyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na jeszcze nie zastygłym, kremie czekoladowym. Ciasto na trochę schłodzić.
5.krem 2- Tak samo rozpuścić żelatynę, jak przy 1 kremie. Potem ser, miękki Kajmak i śmietankę ubić do puszystego. Następnie dolewać tak samo żelatynę jak przy 1 kremie. Wylać równomiernie po brzoskwiniach.
6.Jak krem jeszcze nie całkiem zastygnie, to ułożyć tam drugi biszkopt, dołem do góry. Trochę nasączyć i ciasto schłodzić.
7.polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance, ostudzić do letniego i polać górę placka. Polewę wyrównać a potem ząbkowaną packą zrobić wzorek. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
8.Kroić ciepłym i ostrym nożem. Można kroić w kostkę, albo plastry, jak tort.
Komentarze