Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe z brzoskwiniami

5 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z dwoma biszkoptami i dwoma kremami, czekoladowym i serowym. Ciasto tortowe, wyszło delikatne i pyszne. Takie ciasto może zastąpić tort.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT BUDYNIOWY :2x:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. budyniu waniliowego
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -100 ml. oleju

    NASACZENIE:
    -syrop z brzoskwiń

    KREM CZEKOLADOWY:
    -150 g. czekolady gorzkiej
    -800 ml. śmietanki 30 %
    -20 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    OWOCE:
    -1 puszka brzoskwiń

    KREM SEROWO-KAJMAKOWY:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -510 g. masy Kajmak
    -35 g. żelatyny
    -ok.150 ml. wody

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -100 g. mlecznej czekolady
    -ok. 150 ml. śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe z brzoskwiniami 1. biszkopt- Takie dwa biszkopty upiec w blaszce 30x40.
  • Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe z brzoskwiniami 2. Z obu biszkoptów zdrapać skórkę. Zapobiegnie to odklejaniu warstw. Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce co się piekł, tylko wyżej zabezpieczonej. Nasączyć go syropem z brzoskwiń.
  • Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe z brzoskwiniami 3. krem 1- Wcześniej rozpuścić czekolady w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić z 0,5-1 godz. w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę czekoladową z pudrem cukrem ubić, do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać równomiernie do blaszki i wyrównać.
  • Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe z brzoskwiniami 4. owoce-Brzoskwinie odsączyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na jeszcze nie zastygłym, kremie czekoladowym. Ciasto na trochę schłodzić.
  • Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe z brzoskwiniami 5. krem 2- Tak samo rozpuścić żelatynę, jak przy 1 kremie. Potem ser, miękki Kajmak i śmietankę ubić do puszystego. Następnie dolewać tak samo żelatynę jak przy 1 kremie. Wylać równomiernie po brzoskwiniach.
  • Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe z brzoskwiniami 6. Jak krem jeszcze nie całkiem zastygnie, to ułożyć tam drugi biszkopt, dołem do góry. Trochę nasączyć i ciasto schłodzić.
  • Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe z brzoskwiniami 7. polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance, ostudzić do letniego i polać górę placka. Polewę wyrównać a potem ząbkowaną packą zrobić wzorek. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
  • Ciasto tortowe, serowo-czekoladowe z brzoskwiniami 8. Kroić ciepłym i ostrym nożem. Można kroić w kostkę, albo plastry, jak tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować