Czekoladowe babeczki z brzoskwinią

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Babeczki dla łasucha z dodatkiem kakao oraz sezonowego owocu - brzoskwini. Wykonane na maślance są pulchne i apetyczne. szybko znikają z talerza.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk
    Foremki do babeczek
    1 szklanka mąki tortowej +1 łyżka
    1/2 szklanki cukru (pojemność szklanki 200 ml)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 kopiasta łyżka kakao
    ¾ szklanki maślanki o temp. pokojowej
    50 dag stopionej margaryny(u mnie Kasia)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody
    Sól do smaku
    1 duże jajko
    Tłuszcz do foremek – najlepiej masło
    2 brzoskwinie
    Cukier puder do posypania babeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Czekoladowe babeczki z brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: brzoskwinie opłukać, osuszyć, wydrążyć pestki, obrać ze skórki, pokroić w słupki. Do miski wsypać obie mąki, kakao, środki spulchniające, sól, wymieszać składniki. Do garnka ze stopionym masłem dodać maślankę, jajko, cukier – dokładnie wymieszać. Porcjami dodawać składniki sypkie, mieszać. Foremki natłuścić. Wlać ciasto do ¾ wysokości formy, wcisnąć kawałki brzoskwiń. Piec w temp. 175 stopni 25 minut. Przestudzone babeczki posypać cukrem pudrem

Porady

1.do ciasta można dodać różne rodzaje śliwek, nawet mogą być mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Owoce Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować