Ciasto czekoladowe z brzoskwinią

5 (2 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Biszkopt czekoladowy plus brzoskwinie i dwa kremy, maślany i śmietankowy - ciasto lekkie i wilgotne, doskonałe w smaku i co najważniejsze łatwe w wykonaniu.

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe -
    4 jajka wielkość M
    szczypta soli
    16 g cukru waniliowego
    180 g cukru
    100 ml mleka
    100 g oleju
    220 g mąki tortowej
    40 g kakao
    10 g proszku do pieczenia
    Pierwszy krem -
    brzoskwinie w puszce (480 g), syrop z brzoskwiń użyjemy do nasączania tortu
    250 g masła 82%
    400 g mleka skondensowanego słodzonego
    2/3 górnej części biszkoptu
    drugi krem -
    250 ml kremówki 30%
    1 śmietan-fix
    30 g cukru pudru
    8 g cukru waniliowego
    150 g jogurtu brzoskwiniowego, gęstego
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt kakaowy

Ciasto czekoladowe z brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Pieczemy biszkopt.
    Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Forma kwadratowa o boku 24 cm.

    Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy i odstawiamy na bok. Do miski miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier waniliowy oraz szczyptę soli i zaczynamy miksować. W trakcie miksowania wsypujemy stopniowo cukier. Całość ubijamy, aż masa napuszy się i zbieleje (ok. 4-5 min).

    Do tak ubitych jajek z cukrem wlewamy mleko i olej, krótko mieszamy do połączenia składników. Na koniec przesiewamy suche składniki i również krótko wszystko łączymy mikserem. Wlewamy ciasto do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 °C, bez termoobiegu, na 35 minut (do suchego patyczka). Całkowicie wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na pół. Spód układamy z powrotem w formie, górę rozdrabniamy w misce na drobne okruchy i odkładamy na bok.
  • o 2. Przystępujemy do ubicia kremów.

    Najpierw ucieramy krem maślany. Kostkę miękkiego masła (masło ma mieć temperaturę pokojową, do 30 °C) rozbijamy na puch mikserem, do momentu, aż zbieleje. Do tak ubitego masła wlewamy całe mleko skondensowane od razu i ubijamy całość jeszcze 2 minuty. Mleko również musi mieć podobną temperaturę.
    Następnie łączymy krem maślany z 2/3 pokruszonego biszkoptu. Pozostały pokruszony biszkopt odkładamy na bok. Na formę zakładamy obręcz, nasączamy blat syropem z brzoskwiń ( 70 ml) i nakładamy na wierzch krem maślany. Wyrównujemy wierzch.
  • o 3. Następnie kroimy w drobną kostkę brzoskwinie i wykładamy je na warstwę kremu. Całość wstawiamy na chwilę do lodówki.
  • o 4. Ubijamy drugi krem.

    Kremówkę razem z cukrem pudrem i śmietan-fixem wlewamy do miski miksera i ubijamy na sztywno. Łączymy bitą śmietanę z jogurtem brzoskwiniowym łopatką silikonową. Masę brzoskwiniową nakładamy na wierzch ciasta i trochę na boki. Obsypujemy ciasto resztą pokruszonego biszkoptu i kolorową posypką.
    Wstawiamy je na kilka godzin do lodówki.

    Pyszne ciasto brzoskwiniowe z dwoma kremami gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (146 ocen)

Ciasto czekoladowe

To może cię zainteresować