Biszkopt czekoladowy plus brzoskwinie i dwa kremy, maślany i śmietankowy - ciasto lekkie i wilgotne, doskonałe w smaku i co najważniejsze łatwe w wykonaniu.
1 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto czekoladowe -
4 jajka wielkość M
szczypta soli
16 g cukru waniliowego
180 g cukru
100 ml mleka
100 g oleju
220 g mąki tortowej
40 g kakao
10 g proszku do pieczenia
Pierwszy krem -
brzoskwinie w puszce (480 g), syrop z brzoskwiń użyjemy do nasączania tortu
250 g masła 82%
400 g mleka skondensowanego słodzonego
2/3 górnej części biszkoptu
drugi krem -
250 ml kremówki 30%
1 śmietan-fix
30 g cukru pudru
8 g cukru waniliowego
150 g jogurtu brzoskwiniowego, gęstego
Ciasto czekoladowe z brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Forma kwadratowa o boku 24 cm.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy i odstawiamy na bok. Do miski miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier waniliowy oraz szczyptę soli i zaczynamy miksować. W trakcie miksowania wsypujemy stopniowo cukier. Całość ubijamy, aż masa napuszy się i zbieleje (ok. 4-5 min).
Do tak ubitych jajek z cukrem wlewamy mleko i olej, krótko mieszamy do połączenia składników. Na koniec przesiewamy suche składniki i również krótko wszystko łączymy mikserem. Wlewamy ciasto do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 °C, bez termoobiegu, na 35 minut (do suchego patyczka). Całkowicie wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na pół. Spód układamy z powrotem w formie, górę rozdrabniamy w misce na drobne okruchy i odkładamy na bok.
2.Przystępujemy do ubicia kremów.
Najpierw ucieramy krem maślany. Kostkę miękkiego masła (masło ma mieć temperaturę pokojową, do 30 °C) rozbijamy na puch mikserem, do momentu, aż zbieleje. Do tak ubitego masła wlewamy całe mleko skondensowane od razu i ubijamy całość jeszcze 2 minuty. Mleko również musi mieć podobną temperaturę.
Następnie łączymy krem maślany z 2/3 pokruszonego biszkoptu. Pozostały pokruszony biszkopt odkładamy na bok. Na formę zakładamy obręcz, nasączamy blat syropem z brzoskwiń ( 70 ml) i nakładamy na wierzch krem maślany. Wyrównujemy wierzch.
3.Następnie kroimy w drobną kostkę brzoskwinie i wykładamy je na warstwę kremu. Całość wstawiamy na chwilę do lodówki.
4.Ubijamy drugi krem.
Kremówkę razem z cukrem pudrem i śmietan-fixem wlewamy do miski miksera i ubijamy na sztywno. Łączymy bitą śmietanę z jogurtem brzoskwiniowym łopatką silikonową. Masę brzoskwiniową nakładamy na wierzch ciasta i trochę na boki. Obsypujemy ciasto resztą pokruszonego biszkoptu i kolorową posypką.
Wstawiamy je na kilka godzin do lodówki.
Pyszne ciasto brzoskwiniowe z dwoma kremami gotowe!
Komentarze