Czeko-śliwka czyli powidła z czekoladą

4.5 (170 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Klasycznie śliwkowe powidła zyskają doskonały, smak dzięki dodatkowi czekolady. Śliwki z czekolada to niezawodne połączenie. Takie powidła możemy wykorzystać do pieczywa, naleśników, gofrów, ciast, czy po prostu wyjadania łyżeczką :)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • śliwki węgierki 2kg
    cukier do smaku
    czekolada gorzka 300g
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Czeko-śliwka czyli powidła z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czeko-śliwka czyli powidła z czekoladą 1. Śliwki myjemy, rozcinamy na pół i wyciągamy pestki.
  • Czeko-śliwka czyli powidła z czekoladą 2. Wsypujemy do garnka o grubym dnie i na bardzo małym ogniu gotujemy przez3-4 godziny co pewien czas mieszając. Kiedy woda odparuje a konsystencja śliwek się zagęści dodajemy połamana w kostki czekoladę. Dosładzamy do smaku (lub nie). Gorące powidła przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach C. Chłodzimy pozostawiając wieczkiem do dołu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować