Klasycznie śliwkowe powidła zyskają doskonały, smak dzięki dodatkowi czekolady. Śliwki z czekolada to niezawodne połączenie. Takie powidła możemy wykorzystać do pieczywa, naleśników, gofrów, ciast, czy po prostu wyjadania łyżeczką :)
3 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
śliwki węgierki 2kg
cukier do smaku
czekolada gorzka 300g
Czeko-śliwka czyli powidła z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki myjemy, rozcinamy na pół i wyciągamy pestki.
2.Wsypujemy do garnka o grubym dnie i na bardzo małym ogniu gotujemy przez3-4 godziny co pewien czas mieszając. Kiedy woda odparuje a konsystencja śliwek się zagęści dodajemy połamana w kostki czekoladę. Dosładzamy do smaku (lub nie). Gorące powidła przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach C. Chłodzimy pozostawiając wieczkiem do dołu.
Komentarze