"Czeko-mak"

4.5 (163 ocen)

Pyszne, wilgotne makowe ciasto naszpikowane orzechami i bakaliami. Polane czekoladą to po prostu niebo w gębie :)

Składniki:

  • puszka masy makowej( 850g)
    6 jajek
    100g margaryny
    100g siekanych orzechów
    100g owoców kandyzowanych
    150g mlecznej czekolady
    kilka kropel aromatu migdałowego

    Polewa:
    gorzka czekolada
    50g masła

    Dekoracja:
    połówki orzechów włoskich
    siekane migdały
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

"czeko-mak" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w garnuszku, odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę i orzechy siekamy. Do miski przekładamy masę makową i miksując na najmniejszych obrotach miksera wbijamy po 1 jajku. Gdy jajka dobrze połączą się z makiem, dodajemy, orzechy, owoce kandyzowane, czekoladę i masło. Dokładnie mieszamy. Tortownicę (24cm) smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia a boki posypujemy mąką. Do tak przygotowanej formy wlewamy masę.
    Pieczemy ok 50 minut w 160 stopniach (do tzw suchego patyczka)
    Ciasto studzimy, najlepiej schłodzić przez kilka godzin.
  • 2. Polewa: masło rozpuścić w rondelku, do gorącego dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto i udekorować orzechami i migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Mak Orzechy Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować