Ciasto - SIAŁA BABA MAK

4.5 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z czarną porzeczką i makiem. Maku nie trzeba specjalnie przygotowywać, gotować, parzyć. Dodaje się suchy, sieje się do ciasta. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    200 g margaryny Kasia
    2 jajka
    200 ml śmietany 18 %
    30 g świeżych drożdży
    3/4 szklanki cukru + łyżka cukru
    3/4 szklanki maku
    słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
    cukier puder
    margaryna do wysmarowania formy ( 25 x 25 )
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto - siała baba mak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę połączyć z drożdżami i łyżka cukru. Mąkę połączyć z margaryną, posiekać. Dodać 2 jajka i śmietanę z drożdżami. Wyrobić ciasto. Podzielić na 4 części. Najlepiej poważyć kawałki ciasta.
    Mak pomieszać z cukrem. Formę wysmarować margaryną.
    Każdy kawałek ciasta rozwałkować do wymiaru formy. Na dno ułożyć placek i posmarować cienko dżemem porzeczkowym i posypać cukrem z makiem. Wysypać 1/3 porcji. Teraz kolejny placek i powtórzyć czynności. Dżem porzeczkowy i mak z cukrem. Jeszcze jeden pacek, dżem, mak. Przykryć ostatnim plackiem, ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować