Ciasto - siała baba mak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę połączyć z drożdżami i łyżka cukru. Mąkę połączyć z margaryną, posiekać. Dodać 2 jajka i śmietanę z drożdżami. Wyrobić ciasto. Podzielić na 4 części. Najlepiej poważyć kawałki ciasta.
Mak pomieszać z cukrem. Formę wysmarować margaryną.
Każdy kawałek ciasta rozwałkować do wymiaru formy. Na dno ułożyć placek i posmarować cienko dżemem porzeczkowym i posypać cukrem z makiem. Wysypać 1/3 porcji. Teraz kolejny placek i powtórzyć czynności. Dżem porzeczkowy i mak z cukrem. Jeszcze jeden pacek, dżem, mak. Przykryć ostatnim plackiem, ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze