Wigilijny mak do klusek

  • wyświetlono: 8105 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jest nieco pracochłonny, ale o 100% lepszy od tego kupowanego.

aliss06
  • 180min

Składniki

1 szklanka maku
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
1/2 szklanki śmietanki
5 dkg rodzynek
5 dkg orzechów
kilka suszonych śliwek

Sposób przygotowania przepisu:

Wigilijny mak do klusek

  • 1. Mak zalać 2 szklankami wrzącej wody, zagotować i pozostawić na ok 2-2.5 godz., następnie wylać na sito i bardzo dokładnie odcedzić. Odsączony dwukrotnie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem, dodając do drugiego mielenia cukier. Następnie wlać miód, umyte i osączone z wody rodzynki, posiekane na mniejsze kawałki orzechy i drobno pokrojone śliwki. Doprowadzić mak do właściwej konsystencji, stopniowo dolewając przed samym podaniem śmietanki.

Porady

Z podanego przepisu można przygotować także kutię, wystarczy do całości dodać 1 szklankę ugotowanej pszenicy i 5 dkg skórki pomarańczowej oraz dodatkowe bakalie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcikluskimakkutiaWigiliabakalieświęta bożego narodzenia

Komentarze

Podobne przepisy

Kluski z makiem i bakaliami

Dodane przez: anemon

Kluski z makiem i bakaliami

Nie jest to tradycyjne danie w...

Baozi

Dodane przez: SprytnaChochla

Baozi z makiem i bakaliami

Polsko-Chiński kulinarny mariaż....

kluski z makiem

Dodane przez: aczp1

Kluski z makiem

Nowoczesne w kształcie spojrzenie...

Kluski z makiem

Dodane przez: grumko

Kluski z makiem

Kluski z makiem

image-0et5sei

Dodane przez: kasiagie

Wigilijne kluski z makiem

To danie zawsze było na moim stole...

Kluski z makiem i bakaliami

Dodane przez: marika1503

KLUSKI Z MAKIEM I BAKALIAMI

Zamiast kutii co roku przygotowuję...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE