Wigilijny mak do klusek

4.41 (147 ocen)

  • 3 godz.

Jest nieco pracochłonny, ale o 100% lepszy od tego kupowanego.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 szklanka maku
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki miodu
    1/2 szklanki śmietanki
    5 dkg rodzynek
    5 dkg orzechów
    kilka suszonych śliwek
Wystaw ocenę:

4.41 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Kutia Kluski

Wigilijny mak do klusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalać 2 szklankami wrzącej wody, zagotować i pozostawić na ok 2-2.5 godz., następnie wylać na sito i bardzo dokładnie odcedzić. Odsączony dwukrotnie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem, dodając do drugiego mielenia cukier. Następnie wlać miód, umyte i osączone z wody rodzynki, posiekane na mniejsze kawałki orzechy i drobno pokrojone śliwki. Doprowadzić mak do właściwej konsystencji, stopniowo dolewając przed samym podaniem śmietanki.

Porady

Z podanego przepisu można przygotować także kutię, wystarczy do całości dodać 1 szklankę ugotowanej pszenicy i 5 dkg skórki pomarańczowej oraz dodatkowe bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować