Ciasto "Mak, ser, jabłka

  • wyświetlono: 7208 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Chyba każdy pasjonat wypieków doskonale zna książkę autorstwa siostry Anastazji. Owa publikacja wpadła także w moje ręce, a dla odmiany w moje oko wpadło ciasto:"Mak,ser,jabłka,orzechy". W mojej wersji pominęłam jednak wariant orzechowy i zastąpiłam go kruchym ciastem. Niemniej jednak ciasto sios

maariola1988
  • 180min

Składniki

1. Ciasto kruche:

400 g mąki pszennej
150 g masła
3 żółtka
3 kopiaste łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki dżemu porzeczkowego


2.Masa makowa:

300 g suchego maku
2 żółtka
2 białka
200 g cukru
50 g masła
2 łyżki bułki tartej
około 15 dag bakalii (orzechy włoskie,rodzynki, śliwka suszona,morele, daktyle- wszystko drobno posiekane)

3. Masa serowa:

500 g sera półtłustego
50 g masła
1 szklanka cukru pudru
3 żółtka
4 białka
cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
paczka rodzynek


4. Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
pół szklanki cukru
1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa


5. Polewa czekoladowo- marcepanowa
100 g masy marcepanowej
łyżka masła
1/3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Mak, ser, jabłka

  • 1. Ciasto kruche:
    Masło posiekać i dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wyrobić w palcach na gruby piasek. Wbić żółtka,wsypać cukier puder. Zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części. Jedną z nich upiec w temperaturze 180 stopni /30 minut. Drugą część schłodzić w lodówce.
  • 2. Masa makowa:
    Mak sparzyć i zmielić 3 razy.
    Masło utrzeć z cukrem, Dodać żółtka i dalej ucierać. Powoli dodawać mak, stale ucierając.Na koniec dodać bułkę tartą i bakalie. Następnie ubić pianę z białek i dodawać partiami do masy makowej lekko mieszając.
    Wyjąć surowe ciasto z lodówki i posmarować 4 łyżkami dżemu porzeczkowego, wyłożyć na nie masę makową.
  • 3. Masa serowa:
    Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać żółtka i nadal ucierać. Powoli dodawać ser, stale ucierając. Następnie dodajemy budyń ,proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Do masy wsypać rodzynki i dokładnie wymieszać.
    Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową.
    Masę serową wykładamy na surowe ciasto z surową masą makową.
  • 4. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć z cukrem około 5 minut. Dodać sypką galaretkę. Energicznie wymieszać do rozpuszczenia galaretki.
  • 5. Polewa czekoladowo-marcepanowa:

    Marcepan pokruszyć w mleko, i podgrzewając lekko rozpuścić go. Następnie dodać pozostałe składniki i gotować na małym ogniu do zgęstnienia.
    Ciasto polać polewą.

Porady

To ciasto jest warte całego czasu, jaki na nie poświęcimy- gwarantuję:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Tagi

serslodkie_zycieCiastojabłkamak

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec

Dodane przez: serdeczna

Ciasto drożdżowe z makiem

Nie lubię takiego typowego kołocza...

Ciasto cygańskie z makiem

Dodane przez: smakowisko

Ciasto cygańskie z makiem

To ciasto przypomina mi o nadchodzącym...

Ciasto z makiem

Dodane przez: afrodyta

Ciasto z makiem

Pyszne ciasto z makiem i bakaliami....

image-0sfc0lb

Dodane przez: euphoriaa33

Ciasto z makiem bez mąki

Przepis mojej cioci na pyszne,...

Ciasto "Jabłka w ciescie"

Dodane przez: Ania1408

Ciasto "Jabłka w cieście"

Inny sposób na jabłecznik. Bardzo...

cytrynowe z makiem 1

Dodane przez: ladyson

Ciasto cytrynowe z makiem

Przepyszne lekko kwaskowate cytrusowe...