Cytryny na zimę w korzennym syropie

  • wyświetlono: 4040 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Mróz za oknem, ciepły kocyk i pyszna korzenna herbata z cytrynką. Może być przyjemniej? Taka cytrynka z aromatem wanilii i cynamonu jest wyśmienita do zimowej herbaty (najlepiej razem z korzennym syropem).

Kloruś
  • 10 porcje
  • 25min

Składniki

4 cytryny
1,5 szklanki wody
szklanka cukru
laska cynamonu
laska wanilii
1 anyż gwieździsty

Sposób przygotowania przepisu:

Cytryny na zimę w korzennym syropie

  • 1. Małe słoiczki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C.
    Wodę zagotowujemy z cukrem i przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Cytryny parzymy wrzątkiem i kroimy w plasterki. Plasterki cytryn układamy w słoikach i zalewamy nieco przestudzonym syropem około 75-70stopni C.
    Nie ma potrzeby pasteryzować. Tak przygotowane cytryny wytrzymują co najmniej pół roku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcicytrusycytryny w syropiecytryny na zimęcytryny z słoikucytryny do herbatyprzetwory z cytrynprzetwory_z_ fiskars

Komentarze

Podobne przepisy

Leczo w słoiku

Dodane przez: rzelkazag

Leczo na zimę (w słoiku)

Dostałam od Mamy sporo cukinii,...

Grzyby w maśle (na zimę)

Dodane przez: igraszki losu

Grzyby w maśle (na zimę)

Kolejna z metod zatrzymania smaku...

Kurki w solance

Dodane przez: Jola66

Kurki w solance na zimę

Pasteryzacja grzybów w solance...

Bób w słoikach na zimę

Dodane przez: kamilab

Bób w słoikach na zimę

Z powodu braku miejsca w zamrażalniku...

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę

Dodane przez: edytaha

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę

W sezonie, kiedy fasolka jest najsmaczniejsza...

Buraczki w słoiku na zimę

Dodane przez: Kloruś

Buraczki w słoiku na zimę

Buraczki w słoiczkach to mój żelazny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE