Krokiety z mięsem

3 (2 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Krokiety z mięsem to super pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu . Do tego pyszny barszcz czerwony i obiad gotowy. Można do farszu dodać kapustę kiszoną, lub pieczarki- co kto lubi.

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na farsz
    ✔1,7 kg ugotowanego mięsa drobiowego
    - u mnie z kilku rosołów - mrożone
    ✔2 cebule
    ✔sól
    ✔pieprz
    ✔czosnek granulowany
    ✔maggi w płynie

    do panierowania
    ✔bułka tarta
    ✔2 jajka
    ✔1/2 szkl mleka
    ✔sól
    ✔2 łyżki mąki
    ✔olej do smażenia
    Składniki na naleśniki
    Ciasto
    ✔3 jajka
    ✔3 szkl mleka
    ✔3 szkl mąki
    ✔1 łyżeczka cukru
    ✔5 łyżek oleju
    ✔1 szkl wody gazowanej ( może być zwykła)
    ✔odrobina soli
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Krokiety Naleśniki

Krokiety z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania farszu
    Rozmrożone mięso zmielić w maszynce.
    Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną. Doprawić do smaku wedle uznania.
  • 2. sposób przygotowania naleśników
    Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem lub rózgą, jeśli będzie zbyt gęste dodać odrobinkę wody. Na rozgrzaną patelnie dać 2 krople oleju i smażyć na” złoty” kolor z obu stron- jedna może być bledsza- cienkie naleśniki.

    Na naleśnika nałożyć dość sporo farszu i zawinąć najpierw boki ( nie stykają się) a następnie zwinąć w rulon.

    Z tych proporcji wyszło mi 25 krokietów.
  • 3. panierowanie

    Do miski wbić jajka, dodać mleko,mąkę i odrobinę soli- rozbełtać. Do drugiej miski wsypać bułkę tartą. Każdego krokieta moczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować