SZARLOTKA na maślanym kruchym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Szarlotka na kruchym maślanym spodzie i równie kruchą górą- znajdziecie ją w każdym górskim schronisku, a jak Wam smakuje to zapraszam po przepis :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto
    ✔2 szkl mąki pszennej
    ✔ 250 g zimnego masła
    ✔ 1 jajko
    ✔ 3 łyżki cukru
    ✔2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie jabłkowe
    ✔ 1,2 kg jabłek lekko kwaskowych
    ✔ 2 łyżki cukru
    ✔ 1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Szarlotka

Szarlotka na maślanym kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło pokroić w kostkę , dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną połowa wylepić dno blaszki 24x24 wyłożonej papierem do pieczenia , po nakłuwać widelcem i włożyć do zamrażarki- lodówki na 15 min ( jeśli się nie zmieści z blachą to schłodzić w lodówce i dopiero wyłożyć na blachę
  • 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce- podsmażyć na małym ogniu wraz z cukrem i cynamonem. Odparować, ostudzić. Spód podpiec przez 20 min w nagrzanym do 180° C piekarniku. Jabłka wyłożyć na ciasto na blaszce. Drugą połowę ciasta kroić na cienkie plasterki i nałożyć na jabłka. Piec przez 40 min w nagrzanym do 180° C piekarniku. Jak ostygnie oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mus jabłkowy Mąka Masło Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sernik

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kajmakowy sernik na kruchym spodzie

viki2903 Kajmakowy sernik na kruchym spodzie. 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować