Szarlotka na maślanym kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło pokroić w kostkę , dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną połowa wylepić dno blaszki 24x24 wyłożonej papierem do pieczenia , po nakłuwać widelcem i włożyć do zamrażarki- lodówki na 15 min ( jeśli się nie zmieści z blachą to schłodzić w lodówce i dopiero wyłożyć na blachę
2.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce- podsmażyć na małym ogniu wraz z cukrem i cynamonem. Odparować, ostudzić. Spód podpiec przez 20 min w nagrzanym do 180° C piekarniku. Jabłka wyłożyć na ciasto na blaszce. Drugą połowę ciasta kroić na cienkie plasterki i nałożyć na jabłka. Piec przez 40 min w nagrzanym do 180° C piekarniku. Jak ostygnie oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze