Ciasto na zimno w herbatnikach – cytrynowy krem i galaretka. Sycący deser, trochę pracochłonny, ale super smak i aromat ciasta na zimno.
50 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Forma: góra -12x 24 cm, dół -10x22 cm
Składniki:
20 dag herbatników maślanych
krem:
2 duże cytryny
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
20 dag masła+1/2 szklanki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
250 ml gorącej wody
Do dekoracji:
2 łyżki skórki cytrynowej
Lukier- 3 czubate łyżki cukru pudru+ sok z cytryny
Folia spożywcza
Cytrynowy tunel z galaretką w herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: formę do ciasta wyłożyć folią spożywczą, wyłożyć boki i spód formy herbatnikami. Wycisnąć sok z 2 cytryn, dodać cukier i wodę – zagotować. Budynie rozpuścić w ½ szklanki wody, wlać do wrzątku cytrynowego, ugotować gęsty budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, porcjami dodawać przestudzony budyń, utrzeć na puszystą masę. Galaretkę rozpuścić w 250 ml w gorącej wody, wystudzić.
Do formy z herbatnikami przełożyć 2/3 kremu cytrynowego, wyrównać, schłodzić kilka minut. Następnie wylać ½ tężejącej galaretki, wyrównać, ułożyć łyżeczką cienką porcję kremu, schłodzić kilka minut. Wylać pozostałą galaretkę, ułożyć warstwę herbatników, schłodzić, wyłożyć cienką warstwę kremu i porcję herbatników. Schłodzić całą noc. Wyjąć ciasto do góry dnem na półmisek, otrzeć lukier, polać ciasto, schłodzić kilka minut. Następnie udekorować kremem i skórką cytrynową.
Komentarze