Ciasto budyniowe z kawową pianką (kawowy budyniowiec)

  • wyświetlono: 4698 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest niezwykle kremowe, bardzo łatwe z przygotowaniu, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem kawy. Składa się z kakaowego biszkoptu, kremowej masy budyniowej orz kawowej pianki. Całość ozdobiona jest czekoladą.

P1018962_Fotor
  • 30 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

*przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm

KAKAOWY BISZKOPT

-4 jajka+2 białka z masy
-szczypta soli
-2/3 szkl cukru
-2/3 szkl mąki
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 kopiasta łyżka kakao

MASA BUDYNIOWA GOTOWANA

-1250 ml mleka (5 szklanek)
-2/3 szklanki cukru
-2 łyżki cukru waniliowego
-2 budynie waniliowe po 40g bez cukru
-2 żółtka (białka do ciasta)
-1/2 szklanki mąki
-250g masła

PIANKA KAWOWA

-750ml śmietany 30 lub 36%
-3/4 szkl cukru pudru
-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
-125ml gorącej wody
-2 łyżki żelatyny

DODATKOWO

-dowolna czekolada do posypania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto budyniowe z kawową pianką (kawowy budyniowiec)

  • Ciasto budyniowe z kawową pianką (kawowy budyniowiec)1. BISZKOPT

    6 białek (4+2 masy budyniowej, 2 żółtka odkładamy do masy budyniowej) ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier, wciąż miksując.
    Następnie dodajemy żółtka-miksujemy.


    W miseczce mieszamy mąkę,mąkę ziemniaczaną oraz kakao.
    Wszystko dodajemy do masy i miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy łyżką.


    Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół
    Biszkopt studzimy.


    Można go opcjonalnie naponczować kawą.

    MASA BUDYNIOWA

    Do garnka dajemy 2 żółtka, 2/3 szkl cukru,cukier waniliowy, mąkę, 2 budynie i szklankę mleka. Wszystko mieszamy by nie było grudek-najlepiej trzepaczką.
    Dodajemy resztę mleka i gotujemy mieszając. Ma nam powstać piękny, gesty budyń.


    Do gorącego budyniu dodajemy 250g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Mieszamy do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
    Taką masę wylewamy na biszkopt. (tak masa ma być gorąca-nie studzimy jej)


    Masę wyrównujemy i odkładamy do przestudzenia.

    PIANKA KAWOWA

    W 125ml gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny-dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia.

    W misce ubijamy 750ml śmietanki 30 lub 36% z 2/3 szkl cukru pudru.
    Następnie dodajemy kawę rozpuszczalną.
    Miksujemy do rozpuszczenia kawy.


    Na koniec do masy dodajemy przestudzoną żelatynę. Wszystko miksujemy chwilę i przekładamy na przestudzona masę budyniową.
    Wyrównujemy i posypujemy czekoladą.
    Ciasto powinno postać w lodówce całą noc.
    Następnego dnia pięknie się kroi, jest bardzo eleganckie, kremowe i przepyszne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

masa budyniowapyszne ciastokakaowy biszkoptkawowa piankabudyniowiec z kawąciasto budyniowo-kawowe

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciasto kawowe z czekoladą

Smaczne i bardzo aromatyczne ciasto-bogate...

kruche ciasto z malinami i budyniowa pianką

Dodane przez: agarybak76

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruchy spód i lekka budyniowa pianka...

pianka kawowa

Dodane przez: lucyna19

Pianka kawowa

Ciasto dla wielbicieli kawowych...

Kawowe ciasto z polewą

Dodane przez: Alex M

Ciasto kawowe z polewą

W tym prostym i niby zwykłym cieście...

jagodowa fantazja z galaretkami

Dodane przez: agarybak76

Jagodowa fantazja z galaretkami i pianką...

Wspaniałe, lekkie, orzeźwiające...

Ciasto kawowe z gruszkami

Dodane przez: misia458

Ciasto kawowe z gruszkami

Pyszne i proste ciasto, dla początkujących,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE