Ciasto budyniowe z kawową pianką (kawowy budyniowiec)

4.93 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest niezwykle kremowe, bardzo łatwe z przygotowaniu, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem kawy. Składa się z kakaowego biszkoptu, kremowej masy budyniowej orz kawowej pianki. Całość ozdobiona jest czekoladą.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm

    KAKAOWY BISZKOPT

    -4 jajka+2 białka z masy
    -szczypta soli
    -2/3 szkl cukru
    -2/3 szkl mąki
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 kopiasta łyżka kakao

    MASA BUDYNIOWA GOTOWANA

    -1250 ml mleka (5 szklanek)
    -2/3 szklanki cukru
    -2 łyżki cukru waniliowego
    -2 budynie waniliowe po 40g bez cukru
    -2 żółtka (białka do ciasta)
    -1/2 szklanki mąki
    -250g masła

    PIANKA KAWOWA

    -750ml śmietany 30 lub 36%
    -3/4 szkl cukru pudru
    -3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    -125ml gorącej wody
    -2 łyżki żelatyny

    DODATKOWO

    -dowolna czekolada do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.93 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Budynie Ciasto

Ciasto budyniowe z kawową pianką (kawowy budyniowiec) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto budyniowe z kawową pianką (kawowy budyniowiec) 1. BISZKOPT

    6 białek (4+2 masy budyniowej, 2 żółtka odkładamy do masy budyniowej) ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier, wciąż miksując.
    Następnie dodajemy żółtka-miksujemy.


    W miseczce mieszamy mąkę,mąkę ziemniaczaną oraz kakao.
    Wszystko dodajemy do masy i miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy łyżką.


    Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół
    Biszkopt studzimy.


    Można go opcjonalnie naponczować kawą.

    MASA BUDYNIOWA

    Do garnka dajemy 2 żółtka, 2/3 szkl cukru,cukier waniliowy, mąkę, 2 budynie i szklankę mleka. Wszystko mieszamy by nie było grudek-najlepiej trzepaczką.
    Dodajemy resztę mleka i gotujemy mieszając. Ma nam powstać piękny, gesty budyń.


    Do gorącego budyniu dodajemy 250g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Mieszamy do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
    Taką masę wylewamy na biszkopt. (tak masa ma być gorąca-nie studzimy jej)


    Masę wyrównujemy i odkładamy do przestudzenia.

    PIANKA KAWOWA

    W 125ml gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny-dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia.

    W misce ubijamy 750ml śmietanki 30 lub 36% z 2/3 szkl cukru pudru.
    Następnie dodajemy kawę rozpuszczalną.
    Miksujemy do rozpuszczenia kawy.


    Na koniec do masy dodajemy przestudzoną żelatynę. Wszystko miksujemy chwilę i przekładamy na przestudzona masę budyniową.
    Wyrównujemy i posypujemy czekoladą.
    Ciasto powinno postać w lodówce całą noc.
    Następnego dnia pięknie się kroi, jest bardzo eleganckie, kremowe i przepyszne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Masa budyniowa Kawa Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować