Ciasto budyniowe z kokosem i kaszą manną na kruchym spodzie

4.49 (146 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Delikatne ciasto na bazie domowego budyniu z wiórkami kokosowymi i kaszą manną. Jest lekko słodkie zaś polewa ma fajny posmak kwaśnej śmietany. Ciasto jest dość proste i szybkie w wykonaniu.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 27,5 X 17cm.

    Kruchy spód:
    150g. masła 82%
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    300g. mąki pszennej
    Masa budyniowa:
    100 g masła 82%
    5 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru z wanilią
    4 szklanki mleka
    4 jajka
    Kasza manna:
    1,5 szklanki mleka
    5 łyżek wiórek kokosowych ( ok. 50g.)
    1/2 szklanki kaszy manny
    1 łyżka masła 82%
    Polewa:
    1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
    200g. mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Ciasto budyniowe z kokosem i kaszą manną na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód:Masło posiekać z cukrem.
    Dodać żółtka, wsypać mąkę.
    Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 30 min do lodówki.
    Po tym czasie rozwałkować cienko na papierze do pieczenia.
    Wyłożyć nim blaszkę, naciąć odstające boki, nakłuć dno widelcem.
    Piec ok 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • 2. Masa budyniowa:W rondlu rozpuścić masło , dodać mąki , smażyć energicznie mieszając do powstania gładkiej masy.
    Wsypać cukier, cukier z wanilią , wlać mleko oraz wbić jajka cały czas mieszając ( można użyć miksera)
  • 3. Kokosowa kasza manna: W garnku podgrzać mleko, wsypać wiórki kokosowe.
    Gdy się zagotuje dodać kaszę oraz masło.
    Gotować do zgęstnięcia co jakiś czas mieszając.
  • 4. Do masy budyniowej dodać kaszę manną, całość razem zmiksować.
    Masę wyłożyć na wystudzony, kruchy spód, rozsmarować równo.
  • 5. Polewa: Na kąpielą wodną podgrzać kwaśną śmietanę, dodać połamaną czekoladę.
    Podgrzewać co jakiś czas mieszając po powstania płynnej polewy, pozostawić do wystudzenia.
    Polewę rozsmarować na wierzchu ciasta, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować