Tunel biszkoptowy z galaretką i porzeczkami czerwonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
W małej misce wymieszać obie mąki. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać cukier i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać .Do masy jajecznej przesiać sypkie składniki i mieszać łyżką do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika. Przełożyć na czystą ściereczkę i zdjąć papier i zostawić do ostygnięcia.
2.Nadzienie:
Galaretke rozpuścić w 450 ml wrzątku. Zostawić do ostygnięcia.
Dno i boki keksowki wyłożyć folia spożywcza lub użyć formy silikonowej.Wysypać umyte i osuszone porzeczki,zalać galaretka. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
3.Wykonanie:
Biszkopt pokroić na cztery części, wzdłuż krótszego boku. Ułożyć kawałki biszkopta w keksówce - mieszczą się trzy paski.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na biszkopt wyłożyć 3 - 4 łyżki ubitej śmietany. Ostrożnie ułożyć galaretke z porzeczkami. Przykryć śmietaną(3-4 łyżki odłożyć do dekoracji )Ułożyć ostatni kawałek biszkopta. Wyłożyć tunel na talerzu i udekorować całość ubita kremówka. Na wierzchu ułożyć kilka kiści porzeczek. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Smacznego!
Komentarze