1.1. Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30 cm.
Piec około 20 min w temp. 180 st.
2.2. Masa cytrynowa: 1 szklankę wody i szklankę soku z cytryny zagotować z cukrem. W pozostałej szklance wody rozprowadzić proszek budyniowy i żółtka. Do gotującej się masy cytrynowej, wlać rozprowadzony budyń. Gotować, cały czas mieszając, do powstania gęstej masy. Do ciepłej masy dodać chłodne masło podzielone na mniejsze kawałki i wymieszać do powstania zwartej jednolitej masy. Od razu przełożyć na przestudzony biszkopt. Odstawić do stężenia.
3.3. Masa śmietanowa: Żelatynę rozprowadzić w paru łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożyć na stężałą masę cytrynową. Na warstwie śmietanowej ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w soku z cytryny.
4.4. Lukier: Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji - nie może być zbyt rzadka, gdyż herbatniki ją wchłoną. Herbatniki pokryć lukrem. Schłodzić w lodówce.
Porady
Biszkopt można upiec dzień przed przełożeniem kremem.
Komentarze