Cytrynowiec

4.47 (200 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Posiada niezwykle orzeźwiający smak. Ciasto idealnie nadaje się na rodzinne uroczystości.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na biszkopt: 5 jajek
    5 łyżek cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    5 łyżek mąki pszennej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Na masę cytrynową: 1 szklanka soku z cytryny
    2 budynie waniliowe bez cukru (proszek)
    3 żółtka
    2 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    100 g masła
    Na warstwę śmietanową: 500 ml śmietany 30 %
    2,5 łyżeczki żelatyny
    2-3 łyżki cukru pudru
    Na lukier: 1 szklanka cukru pudru
    sok z połówki cytryny
    Dodatkowo: Herbatniki maślane
    sok z połówki cytryny
Wystaw ocenę:

4.47 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Napoje

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30 cm.
    Piec około 20 min w temp. 180 st.
  • 2. 2. Masa cytrynowa: 1 szklankę wody i szklankę soku z cytryny zagotować z cukrem. W pozostałej szklance wody rozprowadzić proszek budyniowy i żółtka. Do gotującej się masy cytrynowej, wlać rozprowadzony budyń. Gotować, cały czas mieszając, do powstania gęstej masy. Do ciepłej masy dodać chłodne masło podzielone na mniejsze kawałki i wymieszać do powstania zwartej jednolitej masy. Od razu przełożyć na przestudzony biszkopt. Odstawić do stężenia.
  • 3. 3. Masa śmietanowa: Żelatynę rozprowadzić w paru łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożyć na stężałą masę cytrynową. Na warstwie śmietanowej ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w soku z cytryny.
  • 4. 4. Lukier: Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji - nie może być zbyt rzadka, gdyż herbatniki ją wchłoną. Herbatniki pokryć lukrem. Schłodzić w lodówce.

Porady

Biszkopt można upiec dzień przed przełożeniem kremem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować