Biszkopt
3 jajka
100g cukru
60g mąki ziemniaczanej
60g mąki pszennej
1 łyżka wody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
sok z cytryny 3 łyżki
1 łyżeczka cukru
½ szklanki wody
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny
1,5 szklanki wody
200 g cukru
1 kostka masła ( 200 g )
Cytrynowa pianka:
1 galaretka cytrynowa
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
1 szkl gotowanej wody
Lukier
sok z połowy cytryny
cukier puder
Dodatkowo
350 g herbatników
wiórki białej czekolady
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić na sztywno pianę z białek, następnie dalej ubijać, dodawać stopniowo cukier, ubijać do rozpuszczenia cukru.
Do ubitej piany, dodawać po jednym żółtku a na końcu wodę.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać.
Formę o wymiarach około 35x24cm wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop, przez ok.20 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy.
2.Poncz:
Do rondla wlać wodę, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować, ostudzić.
3.Masa budyniowa:
Do garnka wlać sok z cytryny, dodać szklankę wody i cukier zagotować.
W pozostałej wodzie rozmieszać proszek budyniowy wlać do gotującego soku cytrynowego, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu, ostudzić.
Ostudzony budyń utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę.
Biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę budyniową.
Ułożyć na masie warstwę herbatników.
4.Cytrynowa pianka:
Galaretkę rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dalej miksując stopniowo dodawać tężejącą galaretkę.
Cytrynową piankę podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na herbatniki .
Przykryć herbatnikami i i znów pianka i herbatniki.
5.Lukier:
Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym, polać lukrem herbatniki, posypać wiórkami z białej czekolady.
Komentarze