Cytrynowiec

4.49 (190 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne ciasto z cytrynową pianką.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt
    3 jajka
    100g cukru
    60g mąki ziemniaczanej
    60g mąki pszennej
    1 łyżka wody
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Poncz:
    sok z cytryny 3 łyżki
    1 łyżeczka cukru
    ½ szklanki wody
    Masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny
    1,5 szklanki wody
    200 g cukru
    1 kostka masła ( 200 g )
    Cytrynowa pianka:
    1 galaretka cytrynowa
    500ml słodkiej śmietany 30- 36%
    2 łyżki cukru pudru
    1 szkl gotowanej wody
    Lukier
    sok z połowy cytryny
    cukier puder
    Dodatkowo
    350 g herbatników
    wiórki białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek.
    Ubić na sztywno pianę z białek, następnie dalej ubijać, dodawać stopniowo cukier, ubijać do rozpuszczenia cukru.
    Do ubitej piany, dodawać po jednym żółtku a na końcu wodę.
    Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać.
    Formę o wymiarach około 35x24cm wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do formy.
    Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop, przez ok.20 minut.
    Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy.
  • 2. Poncz:
    Do rondla wlać wodę, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować, ostudzić.
  • 3. Masa budyniowa:
    Do garnka wlać sok z cytryny, dodać szklankę wody i cukier zagotować.
    W pozostałej wodzie rozmieszać proszek budyniowy wlać do gotującego soku cytrynowego, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu, ostudzić.
    Ostudzony budyń utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę.
    Biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę budyniową.
    Ułożyć na masie warstwę herbatników.
  • 4. Cytrynowa pianka:
    Galaretkę rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
    Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dalej miksując stopniowo dodawać tężejącą galaretkę.
    Cytrynową piankę podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na herbatniki .
    Przykryć herbatnikami i i znów pianka i herbatniki.
  • 5. Lukier:
    Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym, polać lukrem herbatniki, posypać wiórkami z białej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować