Cytrynowiec

  • wyświetlono: 735 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przepyszne ciasto z cytrynową pianką.

danusia19671
  • 25 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Biszkopt
3 jajka
100g cukru
60g mąki ziemniaczanej
60g mąki pszennej
1 łyżka wody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
sok z cytryny 3 łyżki
1 łyżeczka cukru
½ szklanki wody
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny
1,5 szklanki wody
200 g cukru
1 kostka masła ( 200 g )
Cytrynowa pianka:
1 galaretka cytrynowa
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
1 szkl gotowanej wody
Lukier
sok z połowy cytryny
cukier puder
Dodatkowo
350 g herbatników
wiórki białej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Cytrynowiec

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek.
    Ubić na sztywno pianę z białek, następnie dalej ubijać, dodawać stopniowo cukier, ubijać do rozpuszczenia cukru.
    Do ubitej piany, dodawać po jednym żółtku a na końcu wodę.
    Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać.
    Formę o wymiarach około 35x24cm wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do formy.
    Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop, przez ok.20 minut.
    Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy.
  • 2. Poncz:
    Do rondla wlać wodę, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować, ostudzić.
  • 3. Masa budyniowa:
    Do garnka wlać sok z cytryny, dodać szklankę wody i cukier zagotować.
    W pozostałej wodzie rozmieszać proszek budyniowy wlać do gotującego soku cytrynowego, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu, ostudzić.
    Ostudzony budyń utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę.
    Biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę budyniową.
    Ułożyć na masie warstwę herbatników.
  • 4. Cytrynowa pianka:
    Galaretkę rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
    Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dalej miksując stopniowo dodawać tężejącą galaretkę.
    Cytrynową piankę podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na herbatniki .
    Przykryć herbatnikami i i znów pianka i herbatniki.
  • 5. Lukier:
    Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym, polać lukrem herbatniki, posypać wiórkami z białej czekolady.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cytrynaciastaWielkanocboże narodzenieimpreza
 

Komentarze

Podobne przepisy

Cytrynowiec inaczej

Dodane przez: itka94

Cytrynowiec inaczej

Wszyscy zajadający się tym ciastem...

image-0d90kve

Dodane przez: Teodorka

Ciasto Cytrynowiec

Przepis pochodzi z wielkiej księgi...

cytrynowiec

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto orzeźwiający cytrynowiec

Bardzo smaczne i orzeźwiające cytrynowe...

Cytrynowiec

Dodane przez: mysweetalife

Cytrynowiec

Posiada niezwykle orzeźwiający...

image-0524m0w

Dodane przez: nikolaxxxx

Ciasto Cytrynowiec

bardzo smaczne, nie za słodkie...

image-225ssv7

Dodane przez: kbasia

Ciasto Cytrynowiec

Rozpływajace się w ustach ciasto:)...