Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe
200ml soku z cytryny (użyłam 4 duże sztuki)
1,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
200g masła 82%
Masa śmietanowa:
500 ml schłodzonej kremówki 30% lub 36%
1 śmietanfix
1 galaretka cytrynowa (rozpuścić w 1 szklance gorącej wody)
3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
ok 30 ciasteczek herbatników
1 cytryna
ok 30 sztuk malin
30 sztuk listków świeżej mięty
2 cytrynowe galaretki
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto orzeźwiający cytrynowiec
1.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 20 minut.
2.
Budyń cytrynowy: Szklankę wody , sok z cytryny i cukier zagotuj.
3.
Budyń rozprowadź z pozostałą zimną woda i dodaj do gotującej się wody z sokiem. Mieszaj energicznie aby nie było grudek. Budyń studzimy.
4.
Krem cytrynowy: Miękkie masło ubijamy kilka minut, następnie zmiksuj osobno budyń i dodawaj go porcjami do masła. Miksuj kilka minut na gładką masę.
5.
Zimną kremówkę ubij ,dodaj cukier puder i śmietanfix. Dodaj przestudzoną galaretkę do śmietany i zmiksuj.
6.
Na biszkopt wykładam krem cytrynowy, dokładnie rozprowadzam po całości biszkoptu, następnie wykładam masę śmietanową. Schładzam kilka minut.
7.
Na schłodzoną masę wykładam ciasteczka jedno przy drugim.
8.
Na każde ciasteczko układam kawałeczek plasterka cytryny , malinę i listek mięty.
9.
Galaretki rozpuszczam z 3 szklankami gorącej wody. Pozostawiam do lekkiego stężenia i dopiero wylewam delikatnie na ciasteczka.
Komentarze