Ciasto Biały Michałek

  • wyświetlono: 6425 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ciasto o smaku popularnych cukierków

mysweetalife
  • 25 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Na biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
6 łyżek mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa Michałkowa:
500 ml śmietanki 30 %
3 tabliczki białej czekolady
250 g serka mascarpone
150 g zmielonych orzeszków ziemnych niesolonych

Na masę śmietanową:
250 ml śmietanki 30%
1 śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru

Na białą polewę:
100 g białej czekolady
100 ml śmietanki 30 %

Dodatkowo:
50 g zmielonych orzeszków ziemnych niesolonych
Herbatniki maślane
Mleko

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Biały Michałek

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Odstawić do przestudzenia.
  • 2. Krem Michałkowy:
    300 ml śmietanki doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestudzenia, następnie schłodzić parę godzin w lodówce.
    (Można ta część masy przygotować dzień wcześniej i chłodzić całą noc w lodówce).
    Serek mascarpone połączyć krótko mikserem z masą z białej czekolady.
    Pozostałą część śmietanki ubić na sztywno. Do masy z serka mascarpone dodać ubitą śmietankę, zmielone orzechy i delikatnie wymieszać
  • 3. Biała polewa:
    Śmietankę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestudzenia.
  • 4. Masa śmietanowa:
    Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji.
  • 5. Przełożenie:
    Na biszkopcie rozprowadzić krem Michałkowy. Następnie na warstwę kremu wyłożyć herbatniki maślane, maczane uprzednio w mleku. Na herbatniki wylać schłodzoną białą polewę, na to nałożyć masę śmietankową (u mnie przy użyciu szprycki). Posypać zmielonymi orzeszkami.

    Schłodzić w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastabiała czekoladasmietankaorzeszkiimprezykrem śmietanowyciasto biały michałek

Komentarze

Podobne przepisy

Białe ciasto

Dodane przez: zauberi

Białe ciasto

Łatwe w przygotowaniu białe ciasto...

Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie

Dodane przez: edytaha

Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie

Ciasto rosło jak szalone, aż popękało,...

ekstra rafaello

Dodane przez: Magda_Z

Ciasto rafaello z białą czekoladą

Przepyszne ciasto bez pieczenia...

Ciasto

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto Biały Lion

Pyszne ciasto trochę słodkie ale...

Ciasto "Biały puch"

Dodane przez: Krystyna32

Ciasto "Biały puch"

Ciasto przygotowane jest na bazie...

Biały 3-bit

Dodane przez: Jaga85

Ciasto Biały 3-bit

Ciasto w brew pozorom szybko się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE