Ciasto czekoladowe - pijana wiśnia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrać do temperatury 180 Stopni Celsjusza. Brytfannę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Żółtka ubić z połową porcji cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.
3. Do białek dodać sól i ubijać na wysokich obrotach. Podczas miksowania dodawać pozostały cukier. Ubić na bardzo sztywno.
4. Pianę przełożyć do masy z żółtek, dodać przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia oraz kawą. Wszystko delikatnie połączyć.
5. Ciasto przełożyć do brytfanny i piec ok. 30min.
6. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia.
7. Wszystkie składniki na poncz połączyć ze sobą.
8. Śmietanę z cukrem pudrem ubijać na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać kakao i cukier waniliowy.
9. Ciasto odwrócić „do góry nogami” i przekroić wzdłuż. Nasączyć pierwszą cześć biszkoptu, wyłożyć masę kakaową, a na nią wyłożyć wiśnie. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Biszkopt nasączyć, a wierzch posmarować nutellą.
10. Wstawić do lodówki na 2 h. Przed podaniem udekorować śmietaną z wiśnią.
Komentarze