Ciasto bananowe toffi

4.48 (164 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne ciasto łączące w sobie banany, toffi i krem budyniowy. 

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na biszkopt:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    6 łyżek mąki pszennej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Na krem:
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki zwykłej
    0,5 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    4 żółtka
    200 g masła

    Na masę śmietanową:
    500 ml śmietanki 30%
    2 śmietan-fixy
    3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    3 duże banany
    1 puszka masy krówkowej
    Herbatniki maślane kakaowe
    Mleczna czekolada
    Mleko
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Toffi

Ciasto bananowe toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Odstawić do przestudzenia.
  • 2. Krem:
    1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałej części mleka rozprowadzić przesiane mąki i żółtka. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzoną mieszankę. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu (dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia.
    Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ziemnego budyniu.
  • 3. Masa śmietanowa:
    Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji.
  • 4. Banany pokroić w plasterki.
  • 5. Przełożenie:
    Na biszkopt rozsmarować połowę masy krówkowej, na nią wyłożyć pokrojone wcześniej plasterki banana. Następnie wyłożyć krem budyniowy i rozprowadzić delikatnie na bananach. Herbatniki maczać w mleku i układać na krem. Rozsmarować pozostałą część masy krówkowej. Wyłożyć masę śmietanową i posypać startą czekoladą.
  • 6. Schłodzić w lodówce.

Porady

Banany można skropić skokiem z cytryny, by nie czerniały. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Herbatniki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować