Ciasto bananowe toffi

  • wyświetlono: 3305 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przepyszne ciasto łączące w sobie banany, toffi i krem budyniowy

mysweetalife
  • 25 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Na biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
6 łyżek mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki zwykłej
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 żółtka
200 g masła

Na masę śmietanową:
500 ml śmietanki 30%
2 śmietan-fixy
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
3 duże banany
1 puszka masy krówkowej
Herbatniki maślane kakaowe
Mleczna czekolada
Mleko

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto bananowe toffi

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Odstawić do przestudzenia.
  • 2. Krem:
    1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałej części mleka rozprowadzić przesiane mąki i żółtka. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzoną mieszankę. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu (dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia.
    Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ziemnego budyniu.
  • 3. Masa śmietanowa:
    Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji.
  • 4. Banany pokroić w plasterki.
  • 5. Przełożenie:
    Na biszkopt rozsmarować połowę masy krówkowej, na nią wyłożyć pokrojone wcześniej plasterki banana. Następnie wyłożyć krem budyniowy i rozprowadzić delikatnie na bananach. Herbatniki maczać w mleku i układać na krem. Rozsmarować pozostałą część masy krówkowej. Wyłożyć masę śmietanową i posypać startą czekoladą.
  • 6. Schłodzić w lodówce.

Porady

Banany można skropić skokiem z cytryny, by nie czerniały.
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobananykrem budyniowyherbatnikitoffiimprezyciasta z kremembanoffie

Komentarze

Podobne przepisy

Toffi

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto Cynamonek Toffi

Bardzo lubię smaki korzennych przypraw,...

Ciasto toffi z herbatnikami

Dodane przez: ilka222

Ciasto toffi

Ciasto bez pieczenia z masą toffi,...

Ciasto Toffi

Dodane przez: MartynaK

Ciasto Toffi

Ciasto jest przepyszne i doskonale...

toffi

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Toffi

:-) Gorąco polecam (-:

h

Dodane przez: Dziś ja gotuje

Ciasto Straciatella z toffi

Moje jedno z ulubionych ciast.....

Anielskie ciasto toffi

Dodane przez: elewinka3371

Anielskie ciasto toffi

Wyśmienite ciasto o anielskim smaku...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE