Cytrynowiec

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto mocno cytrynowe na biszkopcie

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt
    - 5 jajek
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki
    - 1 łyżeczka proszku
    - 1 łyżka oleju

    Masa budyniowa
    - 1 szklanka cukru
    - 2 szklanki wody
    - 1/3 kostki margaryny
    - 2 budynie śmietankowe
    - 5 cytryny

    Pianka cytrynowa
    - 2 śnieżki
    - 1 galaretka cytrynowa

    - herbatniki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Herbaty

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - ubijamy pianę z białek, powoli wsypujemy cukier i żółtka ubijamy, dodajemy olej. Następnie powoli wsypujemy mąkę z proszkiem delikatnie mieszamy.
    Wylewamy do blaszki pieczemy 25 minut w temp. 180.
  • 2. Masa budyniowa - 1 szklankę wody zagotować z cukrem, margaryną i sokiem z cytryn. Gdy zacznie się gotować wlać rozmieszane w drugiej szklance wody budynie - zagotować . Ciepłe wylać na biszkopt.

    Gdy trochę ostygnie rozłożyć herbatniki.
  • 3. Pianka cytrynowa - rozpuszczamy galaretkę w 1/2 szklance wody. Ubijamy dwie śnieżki według przepisu na opakowaniu dodajemy tężejącą galaretkę.
    Przygotowaną masę rozsmarowujemy na herbatnikach, przykrywamy drugimi odkładamy do zastygnięcia.

    Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować