Babka pomarańczowa

4.48 (201 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealna na zimowe wieczory i nie tylko.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    250 g masła
    1,5 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    4 jajka
    2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki soku z pomarańczy (z ok. 1 pomarańczy)
    skórka otarta z 1 pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę o wymiarach 35 x 11 cm (keksówkę) dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  • 2. Masło utrzeć z cukrami. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku. Następnie w masę wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać skórkę z pomarańczy, sok pomarańczowy i połączyć.
  • 3. Masę przelać do formy, wyrównać powierzchnię i piec koło 60 min w temp. 180 stopni.
    Po upieczeniu wyjąć z formy.

Porady

Gotową babkę polać można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować