Cytrynowe ciasteczka z dżemem porzeczkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszne, zachwycą dzieci!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 duże jajko
    300 gramów mąki krupczatki
    100 gramów masła
    Sok z 1 cytryny
    Skórka z 1 cytryny
    6 łyżek cukru pudru
    Pół słoiczka dżemu z czarnych porzeczek
    Lukier:
    Sok z cytryny
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Dżemy

Cytrynowe ciasteczka z dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier puder
    Siekam masło, dodaję do mąki, wbijam jajko, dodaję cukier, sok i skórkę z cytryny, siekam ciasto i szybko zagniatam. Jeżeli ciasto jest za suche, dodaję zimnej wody, jeżeli za luźne, podsypuję mąką. Ciasto zagniatam w kulę, i chłodzę godzinę w lodówce.
  • 2. Po tym czasie wałkuję, wycinam foremkami dowolne wzory ( można też użyć kieliszka), ciasteczka przekładam na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem i piekę je 12 minut w 185 stopniach
    Połowę ciastek smaruję dżemem, drugą część dociskam.
    Szykuję dość gęsty lukier, smaruję wierzch ciastek. Przechowuję w suchym miejscu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Czarna porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować