Składniki:
1 duże jajko
300 gramów mąki krupczatki
100 gramów masła
Sok z 1 cytryny
Skórka z 1 cytryny
6 łyżek cukru pudru
Pół słoiczka dżemu z czarnych porzeczek
Lukier:
Sok z cytryny
Cukier puder
Cytrynowe ciasteczka z dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier puder
Siekam masło, dodaję do mąki, wbijam jajko, dodaję cukier, sok i skórkę z cytryny, siekam ciasto i szybko zagniatam. Jeżeli ciasto jest za suche, dodaję zimnej wody, jeżeli za luźne, podsypuję mąką. Ciasto zagniatam w kulę, i chłodzę godzinę w lodówce.
2.Po tym czasie wałkuję, wycinam foremkami dowolne wzory ( można też użyć kieliszka), ciasteczka przekładam na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem i piekę je 12 minut w 185 stopniach
Połowę ciastek smaruję dżemem, drugą część dociskam.
Szykuję dość gęsty lukier, smaruję wierzch ciastek. Przechowuję w suchym miejscu
Komentarze