Pyszne, kruche ciasteczka, których wykonanie jest szybkie i proste. Przepis, jakiś czas temu, wyszukała moja mama w książce Ewy Wachowicz – „Ewa gotuje”. Warto się nim podzielić :)
Kruche ciasteczka z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nożem posiekać mąkę z margaryną (margarynę można zetrzeć na tarce), dodać cukier i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki, na co najmniej 30 minut.
2.Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na kształt prostokąta. Na brzegu ciasta nakładać pasek marmolady i zwinąć w rulon. Kawałek z marmoladą złożyć dwa raz i odciąć od reszty ciasta. Rulonik pociąć na około 5 centymetrowe kawałki, każdy delikatnie naciąć.
3.Układać ciasteczka na natłuszczonej blaszce odchylając nacięcia tworząc półksiężyce - tak, aby nacięcia się otworzyły.
4.Piec w nagrzanym piekarniku około 30-35 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze