Skąd wzięła się nazwa tego ciasta? Nie mam zielonego pojęcia. Być może od jego bajecznego smaku i lekkości. Jedno wiem na pewno, ciasto jest pyszne i z pewnością zachwyci nie jedno podniebienie.
2 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 litr mleka
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
¹⁄3 szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1 jajko
200 g masła
Warstwa wiśniowa:
500 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
4 łyżeczki żelatyny
Masa śmietanowa:
300 ml śmietany 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
1 i ½ łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
opakowanie podłużnych biszkoptów
wiórki kokosowe
Ciasto bajeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub rózgi.
Blaszkę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, delikatnie wyrównujemy. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 25-25 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
2.Warstwa wiśniowa:
Dżem podgrzewamy w rondelku aż będzie gorący, dodajemy żelatynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejący wykładamy na zimny biszkopt. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
3.Masa budyniowa:
¾ litra mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, jajkiem i obiema mąkami. Mieszankę wlewamy na wrzące mleko, gotujemy , mieszając, do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą (tak by dotykała wierzchu budyniu, zapobiegniemy w ten sposób powstaniu kożucha). Studzimy.
Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotową wykładamy na warstwę wiśniową.
Na wierzchu układamy podłużne biszkopty.
4.Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder a na końcu zimną żelatynę. Całość wykładamy na biszkopty.
Wierzch posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Całość wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Komentarze