Ciasto bajeczne

4.93 (195 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Skąd wzięła się nazwa tego ciasta? Nie mam zielonego pojęcia. Być może od jego bajecznego smaku i lekkości. Jedno wiem na pewno, ciasto jest pyszne i z pewnością zachwyci nie jedno podniebienie.

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    ½ szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    1 litr mleka
    ¾ szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    ¹⁄3 szklanki mąki ziemniaczanej
    ¾ szklanki mąki pszennej
    4 żółtka
    1 jajko
    200 g masła
    Warstwa wiśniowa:
    500 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
    4 łyżeczki żelatyny
    Masa śmietanowa:
    300 ml śmietany 30% lub 36%
    2 łyżki cukru pudru
    1 i ½ łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    opakowanie podłużnych biszkoptów
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.93 (195 ocen)

Ciasto bajeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto bajeczne 1. Biszkopt:

    Białka ubijamy na sztywno, nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub rózgi.

    Blaszkę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, delikatnie wyrównujemy. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 25-25 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
  • Ciasto bajeczne 2. Warstwa wiśniowa:

    Dżem podgrzewamy w rondelku aż będzie gorący, dodajemy żelatynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejący wykładamy na zimny biszkopt. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
  • Ciasto bajeczne 3. Masa budyniowa:

    ¾ litra mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, jajkiem i obiema mąkami. Mieszankę wlewamy na wrzące mleko, gotujemy , mieszając, do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą (tak by dotykała wierzchu budyniu, zapobiegniemy w ten sposób powstaniu kożucha). Studzimy.

    Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotową wykładamy na warstwę wiśniową.

    Na wierzchu układamy podłużne biszkopty.
  • Ciasto bajeczne 4. Masa śmietanowa:

    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Pozostawiamy do wystudzenia.

    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder a na końcu zimną żelatynę. Całość wykładamy na biszkopty.

    Wierzch posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Całość wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

4.84 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0nktxrn

To może cię zainteresować