Ciasto makowo-migdałowe

4.94 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Słodkie ciasto makowo-migdałowe przełamane cytrynowym kremem to idealna propozycja dla świątecznych łakomczuchów. Polecam małym i dużym :)

Składniki:

  • CIASTO:
    8 białek,
    4 żółtka,
    100g migdałów,
    50g mielonych migdałów,
    100g wiórek kokosowych,
    100g cukru,
    150g maku,
    KREM:
    175ml soku z cytryny (sok z około 4 cytryn),
    400ml mleka,
    1 cukier waniliowy,
    200g masła,
    8 łyżek cukru,
    4 żółtka,
    2 budynie śmietankowe (z cukrem),
    LUKIER:
    1 łyżka gorącej wody,
    1 łyżka soku z cytryny,
    10 łyżek cukru pudru,
    do dekoracji migdały (kilkanaście sztuk) i złote kulki
Wystaw ocenę:

4.94 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto makowo-migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrynowa makówka 1. Całe migdały zalewamy gorącą wodą, moczymy około 3 minut i obieramy z łupinek, a następnie siekamy. Najlepiej migdały parzyć porcjami, bo szybko się zsychają i będzie je trudno obrać. Po obraniu migdały siekamy. Można kupić od razu siekane migdały. Składniki ciasta dzielimy na pół. Łączymy ze sobą mielone i siekane migdały, wiórki kokosowe, mak i mieszamy.
  • Cytrynowa makówka 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie całość mieszamy z jajkami na wolnych obrotach miksera.
  • Cytrynowa makówka 3. Kolejno dodajemy sypkie składniki i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do foremki (23x28cm) i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach. Podobnie postępujemy z drugim blatem. Ciasta studzimy.
  • Cytrynowa makówka 4. Wyciskamy sok z cytryny, mieszamy go z mlekiem. Odlewamy 1/2 szklanki mleka i rozrabiamy w niej budyń, resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Gotujemy budyń, mieszamy, aby masa się nie przypaliła. Budyń lekko studzimy i dodajemy żółtka, mieszamy. Całość odstawiamy do wystudzenia, najlepiej pod przykryciem. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce budynie cały czas ucierając. Kremem przekładamy blaty ciasta.
  • Cytrynowa makówka 5. Przygotowujemy lukier. Wodę, sok z cytryny i cukier puder mieszamy dokładnie, aż powstanie gęsta masa o konsystencji przypominającej śmietanę. Lukrem polewamy ciasto. Ciasto dekorujemy migdałami i złotymi perełkami.
    Smacznego :) Życzę wesołych świąt ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy Budyń Cytryna Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować