CIASTO MAKOWO -KOKOSOWE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Trudny

CIASTO KTÓRE ZAWSZE POWINNO GOŚCIĆ NA STOLE GDY JEST SPECJALNA OKAZJA PYSZNE I NA DODATEK PIĘKNIE SIĘ PREZENTUJE JA ZROBIŁAM Z PODWÓJNEJ PORCJI I WAM TEŻ POLECAM.PODAJE PRZEPIS NA MAŁĄ BLASZKĘ..

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Trudny

Składniki:

  • SPODY MAKOWO-KOKOSOWE
    -8 BIAŁEK
    -SZCZYPTA SOLI
    -150 GR DROBNEGO CUKRU DO WYPIEKÓW
    -4 ŻÓŁTKA
    -150 GR SUCHEGO MAKU
    -100 GR WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
    - 100 GR ZMIELONYCH MIGDAŁÓW

    SKŁADNIKI NA KREM ;
    -2 SZK MLEKA
    -125 GR DROBNEGO CUKRU DO WYPIEKÓW
    -1 CUKIER WANILIOWY
    -4 ŻÓŁTKA
    -40 GR SKROBI ZIEMNIACZANEJ
    -SKÓRKA Z DWÓCH CYTRYN
    -2 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY
    -150 GR MASŁA W TEMP . POKOJOWEJ

    DODATKOWO :
    -1 SŁOICZEK KONFITURY BORÓWKOWEJ
    -WIŚNIE W SPIRYTUSIE LUB INNE OWOCE DO DEKORACJI
    - 1/2 SZK WIÓRKÓW KOKOSOWYCH PODPRAŻONYCH NA SUCHEJ PATELNI
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto makowo -kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMP.POKOJOWEJ
    -W MISIE MIKSERA UMIEŚĆ BIAŁKA I SZCZYPTĘ SOLI,UBIJAMY DO POWSTANIA SZTYWNEJ PIANY,STOPNIOWO ŁYŻKA PO ŁYŻCE DODAJEMY CUKIER,UBIJAJĄC PO KAŻDYM DODANIU ,POWINNA POWSTAĆ GĘSTA PIANA BEZOWA, DODAWAĆ ŻÓŁTKA,KOLEJNO UBIJAJĄC .
    -DO UBITEJ MASY JAJECZNEJ DODAJEMY KOLEJNO MAK,KOKOS I ZMIELONE MIGDAŁY,MIESZAMY.
    -FORMĘ O WYM U MNIE (26 X 22) MOŻE BYĆ TROSZKĘ WIĘKSZA MNÓSTWO JEST ICH NA RYNKU SMARUJEMY MASŁEM I WYKŁADAMY PAPIEREM DO PIECZENIA
    -PRZEKŁADAMY CIASTO PIEC 170 ST. PRZEZ OK 20 MIN LUB DO WYPIECZENIA CIASTA (JA PIEKŁAM DWA BLATY OSOBNO CIASTO MOŻĘ SIĘ ŁAMAĆ) DOŚWIADCZONA KUCHARKA MOŻE UPIEC JEDNO I PRZEKROIĆ NA POŁOWĘ
  • 2. MASA KREMOWA ;
    -W GARNKU ZAGOTOWAĆ 400 ML MLEKA Z CUKREM I CUKREM WANILIOWYM
    -W OSOBNYM NACZYNIU ZMIKSOWAĆ POZOSTAŁE MLEKO,ŻÓŁTKA,,MĄKĘ . MASĘ WLAĆ DO GARNKA Z GOTUJĄCYM SIĘ MLEKIEM I ENERGICZNIE MIESZAĆ ABY NIE POWSTAŁY GRUDKI NA BARDZO GĘSTĄ MASĘ
    -ODSTAWIĆ I PRZYKRYĆ FOLIĄ SPOŻYWCZĄ TAK ABY DOTYKAŁA MASY WTEDY NIE POWSTANIE KOŻUCH W TRAKCIE STUDZENIA NIE WOLNO MIESZAĆ
    -W MISIE UTRZEĆ MASŁO Z CYTRYNĄ I SOKIEM Z CYTRYNY,UCIERAĆ DO POWSTANIA PUSZYSTEJ MASY,DODAWAĆ BUDYŃ W 3 TURACH MIKSOWAĆ PO KAŻDYM DODANIU
  • 3. -PIERWSZY Z BLATÓW POŁOŻYĆ NA PATERZE ,POSMAROWAĆ KONFITURĄ.
    -NA KONFITURĘ WYŁOŻYĆ 2/3 KREMU BUDYNIOWO-MAŚLANEGO ,NA KREMIE UŁOŻYĆ DRUGI BLAT ,POSMAROWAĆ RESZTĄ KREMU I OPRÓSZYĆ PODPRAŻONYMI WIÓRKAMI KOKOSOWYMI.UDEKOROWAĆ WIŚNIAMI

Porady

-JEŚLI BLATY WYJDĄ PRZESUSZONE TO MOŻNA JE NASĄCZYĆ PONCZEM ; SOK Z CYTRYNY, WODA I CUKIER PUDER WYMIESZAĆ

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kokos Mak Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować