ROGALIKI DROŻDŻOWE MAKOWO - MIGDAŁOWE

  • wyświetlono: 70 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam takie małe rogaliki, są pyszne, leciutkie i można je ze sobą zabrać np. na wycieczkę ;)

gotowanietoproste
  • 30 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

DROŻDŻOWE WYPIEKI
ROGALIKI DROŻDŻOWE MAKOWO - MIGDAŁOWE
BY IWONA T. - 5/29/2019 12:02:00 AM
Uwielbiam takie małe rogaliki, są pyszne, leciutkie i można je ze sobą zabrać np. na wycieczkę ;)









Pin on Pinterest









Składniki na 25-35 rogalików:

300 g mąki pszennej
25 g drożdży świeżych
1 żółtko kl L
parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej ( nie koniecznie )
1/2 szklanki letniego mleka
szczypta soli
1/3 szkl cukru + 1/2 łyżeczki
40 ml oleju lub roztopionego masła

nadzienie:
70 g mielonych migdałów
50 g maku mielonego
3 łyżki miodu
50 ml wody
1 białko kl L
orzechy, rodzynki drobno posiekane
esencja migdałowa

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

ROGALIKI DROŻDŻOWE MAKOWO - MIGDAŁOWE

  • 1. Nadzienie

    1. W garnku zagrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód, następnie dodajemy mak i zagotowujemy całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy migdały mielone oraz bakalie i ewentualnie esencje migdałową.
    2. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do wystudzonego maku. Masę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na rogaliki.



    Ciasto

    3. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia.
    4. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko oraz cukier.
    5. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło.
    Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości.
    6. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Następnie przykładamy duży talerz np. obiadowy i odrysowujemy koło.
    Koło dzielimy na 8 części.
    Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia (małej łyżeczce) i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa do włożenia do pieca )

    Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 min.

    Po wystudzeniu możemy polukrować rogaliki. Smacznego !!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechyDesermakrogaliki drożdżowedla dziecirogalez makiemna drożdżachmigdały mielonez migdałamimąka migdałowaz lukremmakowo migdałowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki drożdżowe

Dodane przez: Joanna_Z

Rogaliki drożdżowe.

Pyszne drożdżowe rogaliki- puszyste,...

rogaliki drożdżowe

Dodane przez: Gospodyni

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi....

Rogaliki drożdżowe

Dodane przez: Skotka

Rogaliki drożdżowe

Pyszne, pulchne i łatwe do zrobienia

image-239ej5g

Dodane przez: zrobtosmacznie

ROGALIKI DROŻDŻOWE

Coś słodkiego do kawki... Pyszne...

Rogaliki drożdżowe

Dodane przez: lenarti

Rogaliki drożdżowe

Idealne ciasto do rogalików drożdżowych,...

Rogaliki

Dodane przez: bozena68

Rogaliki migdałowe

Bardzo smaczne rogaliki..u mnie...