Ciasto Makowo-wiśniowa panienka

4.85 (168 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 8 osób

Na to ciasto miałam ochotę już jakiś czas temu, ale uznałam, że święta będą odpowiednim momentem, by je przygotować.

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Na formę 24x36cm

    Placek wiśniowy:
    4 białka
    3/4 szklanki mąki (+ 3 łyżki do owoców)
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju
    1 łyżka cukru z wanilią
    1łyżeczk proszku do pieczenia
    1 mały słoiczek drylowanych wiśni

    2 placki makowe:
    10 białek
    szczypta soli
    1 szklnka cukru
    100g migdałów
    100g kokosu
    150g maku
    4 żółtka

    Krem:
    400 ml mleka UHT (kartonowe)
    sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
    sok wyciśnięty z 2 cytryn
    200g cukru
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 żółtka
    1 kostka makła

    Polewa:
    ½ białej czekolady
    60ml słodkiej śmietanki
    3 łyżki mleka
    50g prażonego kokosu
Wystaw ocenę:

4.85 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto makowo-wiśniowa panienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placek wiśniowy:
    Owoce odsączyć z nadmiaru soku na siteczku.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier z cukrem waniliowym, a następnie olej. Na końcu porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. W pozostałej mące obtaczamy odsączone owoce i łączymy z powstałą masą. Przelewamy na wyłożony papierem do pieczenia spód formy i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 30 minut.
  • 2. Placki makowe:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy porcjami cukier i po jednym żółtku. Mak łączymy z kokosem oraz mielonymi migdałami. Porcjami dodajemy do piany i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto rozlewamy do dwóch takich samych foremek wyłożonych papierem i pieczemy (osobno- chyba, że mamy dobry piekarnik) w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 20 minut.
  • 3. Krem:
    Mleko łączymy wraz z sokami. Odlewamy szklankę, w której rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz żółtka. Wlewamy na pozostałe gotujące się z sokiem mlekoi intensywnie mieszamy, by nie zrobiły się grudki. Ściagamy z ognia i dodajemy starte lub drobno posiekane masło. Miksujemy na najwolniejszych obrotach do uzyskania gladkiego kremu. Dzielimy na dwie części i przekładamy: ciasto wiśniowe-krem-ciasto makowe-krem-ciasto makowe.
  • 4. Polewa:
    W kąpieli wodnej podgrzewamy białą czekoladę wraz ze śmietanką i mlekiem. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować