Cytrynowa babka z białej fasoli

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

A kto powiedział, że warzywa tylko na wytrawnie? Świetnie sprawdzają się również właśnie w słodkich wypiekach. Ciasto z buraków już było, z marchewki także, więc tym razem padło na białą fasolę.
Przepyszna, wilgotna i mocno cytrynowa babka to moja propozycja nie tylko nadchodzące Święta Wielkanocne, będzie idealna również na imieniny, urodziny lub po prostu do niedzielnej kawy. Dzięki dodatkowi w postaci białej fasoli z puszki babka jest delikatna, wilgotna i puszysta. Serdecznie polecam to mocno cytrynowe ciasto

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na formę o poj. 1,4 L:
    1 puszka białej fasoli (po odsączeniu 220 g)
    350 g maki pszennej
    3 jajka L
    sok z 1/2 cytryny
    skórka otarta z jednej cytryny
    60 g masła
    250 g kwaśnej śmietany 12 %
    200 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Na lukier :
    4 czubate łyżki cukru pudru
    sok z 1/2 małej cytryny
    1 łyżka gorącej wody

    Do wysmarowania formy:
    1 łyżka masła lub margaryny
    2 łyki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Cytrynowa babka z białej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrynowa babka z białej fasoli 1. Piekarnik rozgrzać do 160 st C. Fasole rozdrobnić na gładką masę za pomocą blendera lub malaksera. Do fasoli dodać jajka, miękkie masło i cukier. Wszystko razem zmiksować.
  • Cytrynowa babka z białej fasoli 2. Do fasoli dodać śmietanę, skórkę i sok z cytryny, ponownie zmiksować.
    Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce.
  • Cytrynowa babka z białej fasoli 3. Nadal miksując dodawać po łyżce mąki z proszkiem, aż do wykorzystania składników.
    Formę do babki z kominem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 160 st C przez 50 minut, bez termoobiegu.
    Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wrzątkiem.
    Kiedy babka wystygnie, wyjąć ją z formy i polać lukrem.

Porady

Jeżeli babka nie będzie chciała wyjść z formy należy delikatnie zanurzyć foremkę z ciastem w zimnej wodzie, jednak należy uważać, aby woda nie dostała się do środka formy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować