Cytrynowa babka parzona

  • wyświetlono: 4435 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

Jest to najlepsza babka cytrynowa, jaką kiedykolwiek jadłam:)

IMG_1811
  • 10 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
¾ szklanki drobnego cukru
200 gram gorącego stopionego masła
Sok z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Aromat cytrynowy
Forma z kominkiem lub tortownica 24 cm, natłuszczona i oprószona bułką tartą.

Sposób przygotowania przepisu:

Cytrynowa babka parzona

  • Cytrynowa babka parzona1. Piekarnik rozgrzać do 180 st – 2 grzałki.
    Obie mąki wymieszać razem. Odsypać do miseczki około 3 łyżki mąki i dodać do niej proszek do pieczenia.
    Jajka ubić ze szczyptą soli i ubijając na maksymalnych obrotach stopniowo dodawać cukier.
    Miksować około 8 minut, aż do rozpuszczenia cukru.
    Zmniejszyć obroty i miksując stopniowo dodawać obie mąki bez proszku, potem stopniowo strużką gorące masło, sok z cytryny i teraz dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Wyłączyć mikser i dodać aromat cytrynowy kilka kropelek, wymieszać drewnianą łyżką i przelać ciasto do przygotowanej formy.
    Piec około 45 minut, do suchego patyczka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Deserna słodkociastaWielkanocimprezababka cytrynowababka parzona

Komentarze

Podobne przepisy

babka cytrynowa

Dodane przez: Elwira

Babka cytrynowa

Prosta w wykonaniu babka, o intensywnym...

Cytrynowa babka

Dodane przez: Ewelina Marcin

Cytrynowa babka

Lekka, puszysta babka z wyrazistą...

cytrynowa babka gotowana

Dodane przez: bieniaszka

Cytrynowa babka gotowana

Do trzech razy sztuka... Jest to...

Babka

Dodane przez: MagdalenaS

Babka cytrynowa

pyszna, prosta w przygotowaniu...

Cytrynowa babka

Dodane przez: Jaga85

Cytrynowa babka

Polecam na Wielkanocny stół. Wśród...

Babka cytrynowa

Dodane przez: bietka

Babka cytrynowa

Bardzo szybka do zrobienia i bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE