Babka cytrynowa z białej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Na tarce o najmniejszych oczkach ścieramy skórkę, z cytryny wyciskamy sok. Fasolę przekładamy na sitko. Płuczemy ją pod letnią wodą przez około 5 minut. Fasola musi być bardzo dobrze wypłukana. Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, ryżową i kokosową. Dodajemy proszek do pieczenia, olej kokosowy i esencję waniliową. Wlewamy sok z cytryny i skórkę. Na końcu wsypujemy fasolę oraz wbijamy jajka. Całość dokładnie blendujemy blenderem przez kilka minut. Masa musi być bardzo gładka i jednolita. Ciasto przelewamy do silikonowej foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku (funkcja góra-dół) przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy lukrem (białko jajka wymieszane z pudrem z ksylitolu).
Komentarze