Babka cytrynowa z białej fasoli

4.49 (173 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ta babka jest rewelacyjna! Zdrowa, słodka i cytrynowa! Biała fasola nie jest w ogóle wyczuwalna. Ciasto można upiec w dowolnej foremce.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Foremka o średnicy 20 cm:
    2 puszki białej fasoli (po 240 g każda)
    6 jajek
    0,5 łyżeczki esencji waniliowej
    Sok oraz skórka otarta z 1 cytryny
    0,5 szklanki mąki kukurydzianej
    0,5 szklanki mąki ryżowej
    2 łyżki mąki kokosowej
    5 łyżek ksylitolu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 czubate łyżki oleju kokosowego (o stałej konsystencji)
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka cytrynowa z białej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Na tarce o najmniejszych oczkach ścieramy skórkę, z cytryny wyciskamy sok. Fasolę przekładamy na sitko. Płuczemy ją pod letnią wodą przez około 5 minut. Fasola musi być bardzo dobrze wypłukana. Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, ryżową i kokosową. Dodajemy proszek do pieczenia, olej kokosowy i esencję waniliową. Wlewamy sok z cytryny i skórkę. Na końcu wsypujemy fasolę oraz wbijamy jajka. Całość dokładnie blendujemy blenderem przez kilka minut. Masa musi być bardzo gładka i jednolita. Ciasto przelewamy do silikonowej foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku (funkcja góra-dół) przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy lukrem (białko jajka wymieszane z pudrem z ksylitolu).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować