25 dag mąki pszennej
20 dag masła
15 dag cukru
4 jajka
150 ml kefiru
skórka starta z 2 cytryn
sok z 1 cytryny
1/2 łyżecki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Lukier:
2 łyżki soku z cytryny
2/3 szklanki cukru pudru
Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić i przestudzić.
2.Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać mąkę przesianą z proszkiem i sodą, kefir i roztopione masło. Długo nie miksować tylko do wymieszania składników. Dodać sok i skórkę startą z cytryny.
3.Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ciastem.
4.Pieczenie ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
5.Lukier: Cukier utrzec z sokiem z cytryny (powiniem byc dosyc gęsty), polac wystygnięte ciasto.
Komentarze