BABKA CYTRYNOWA

4.5 (179 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotna babka o wyraźnymk smaku cytryny.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
    20 dag masła
    15 dag cukru
    4 jajka
    150 ml kefiru
    skórka starta z 2 cytryn
    sok z 1 cytryny
    1/2 łyżecki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Lukier:
    2 łyżki soku z cytryny
    2/3 szklanki cukru pudru

    Forma: keksówka
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i przestudzić.
  • 2. Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać mąkę przesianą z proszkiem i sodą, kefir i roztopione masło. Długo nie miksować tylko do wymieszania składników. Dodać sok i skórkę startą z cytryny.
  • 3. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ciastem.
  • 4. Pieczenie ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  • 5. Lukier: Cukier utrzec z sokiem z cytryny (powiniem byc dosyc gęsty), polac wystygnięte ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować