BABKA CYTRYNOWA

  • wyświetlono: 1765 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wilgotna babka o wyraźnymk smaku cytryny.

Magster
  • 24 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

25 dag mąki pszennej
20 dag masła
15 dag cukru
4 jajka
150 ml kefiru
skórka starta z 2 cytryn
sok z 1 cytryny
1/2 łyżecki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Lukier:
2 łyżki soku z cytryny
2/3 szklanki cukru pudru

Forma: keksówka

Sposób przygotowania przepisu:

BABKA CYTRYNOWA

  • 1. Masło rozpuścić i przestudzić.
  • 2. Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać mąkę przesianą z proszkiem i sodą, kefir i roztopione masło. Długo nie miksować tylko do wymieszania składników. Dodać sok i skórkę startą z cytryny.
  • 3. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ciastem.
  • 4. Pieczenie ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  • 5. Lukier: Cukier utrzec z sokiem z cytryny (powiniem byc dosyc gęsty), polac wystygnięte ciasto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocciasto do kawybabka cytrynowa

Komentarze

Podobne przepisy

Babka

Dodane przez: MagdalenaS

Babka cytrynowa

pyszna, prosta w przygotowaniu...

Babka cytrynowa

Dodane przez: bietka

Babka cytrynowa

Bardzo szybka do zrobienia i bardzo...

Babka cytrynowa

Dodane przez: Kasia2201

Babka cytrynowa

Delikatna i puszysta babka nie...

Cytrynowa babka

Dodane przez: Jaga85

Cytrynowa babka

Polecam na Wielkanocny stół. Wśród...

Babka cytrynowa

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Babka cytrynowa

Ciasto dla fanów cytrusowych smaków....

babka cytrynowa

Dodane przez: paolineczka

Babka cytrynowa

Taką babkę upiekłam na święta wielkanocne.Babka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE