Brokuł w zalewie octowej

4.5 (141 ocen)

Świetnie smakuje z łagodnym dipem. Brokuł z zalewy nadaje się również do podania jako dodatek do obiadu lub składnik sałatki.

Składniki:

  • 1 brokuł (około 500g)
    6 gałązek mięty

    Zalewa:
    6 niepełnych szklanek bulionu warzywnego
    1/2 szklanki octu 10%
    6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego
    szczypta pieprzu cayenne
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Brokuł w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brokuł w zalewie octowej 1. Brokuł podzielić na różyczki, łodygę obrać i pokroić na kawałki. Warzywo umyć i wysuszyć. Składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować. Następnie dodać warzywo i gotować 5 min. Garnek zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i pozostawić do wystudzenia.
  • Brokuł w zalewie octowej 2. Zawartość garnka przełożyc do zamykanego pojemnika. Dołożyć miętę. Szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki. Marynować 1 - 2 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować