Cukiniowa tarta z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, zimnego masła, 4 łyżek wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Cukinię kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy na nim cebulę i połowę cukinii. Resztę odkładamy.
Gdy warzywa będą przesmażone, razem z ziemniakami i fetą miksujemy je na gładką masę.
Doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko. Mieszamy dokładnie.
Gdy ciasto się schłodzi, podpiekamy je w nagrzanym do 200st.C piekarniku, około 10 minut.
Po tym czasie spód wyciągamy, wylewamy na niego masę ziemniaczano-serową.
Dekorujemy pozostałymi plasterkami cukinii.
Pieczemy jeszcze około 20 minut.
Komentarze