Cukiniowa tarta z fetą

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Po domu roznosił się piękny zapach, ślinianki zaczęły pracować i nie mogłam się doczekać, aż się upiecze.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 150g mąki żytniej
    80g zimnego masła
    4 łyżki zimnej wody
    szczypta soli

    100g sera feta
    300g ugotowany ziemniaków
    2 łyżki masła
    jajko
    1-2 cebule
    cukinia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Cukiniowa tarta z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, zimnego masła, 4 łyżek wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

    Cukinię kroimy w plasterki.
    Cebulę kroimy w piórka.
    Na patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy na nim cebulę i połowę cukinii. Resztę odkładamy.
    Gdy warzywa będą przesmażone, razem z ziemniakami i fetą miksujemy je na gładką masę.
    Doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko. Mieszamy dokładnie.

    Gdy ciasto się schłodzi, podpiekamy je w nagrzanym do 200st.C piekarniku, około 10 minut.
    Po tym czasie spód wyciągamy, wylewamy na niego masę ziemniaczano-serową.
    Dekorujemy pozostałymi plasterkami cukinii.
    Pieczemy jeszcze około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Feta Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować