Ciasto mega czekoladowe z malinami (mąka owsiana) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek a następnie je ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, dalej ubijając je na sztywno.
Do żółtek dodajemy wodę, miksujemy aż powstanie dość sztywna piana. Następnie dodajemy mąkę i kakao przesiane przez sitko. Mieszamy wszystko łyżką, stopniowo dodając białka. Na samym końcu dorzucamy maliny.
Ciasto przelewamy na kwadratową blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu lekko studzimy.
2.W kąpieli wodnej rozpuszczamy polewę, tzn. do garnka z wodą wkładamy miskę. Garnek ogrzewamy na kuchence. Do miski wkładamy połamaną czekoladę, maliny i sok po ich rozmrożeniu. Wszystko ogrzewamy mieszając od czasu do czasu do rozpuszczenia czekolady, aż składniki będą połączone w jednorodną polewę. Gotową polewą ozdabiamy upieczone ciasto.
Komentarze