Ciasto mega czekoladowe z malinami (mąka owsiana)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto jest obłędne.
W każdym kęsie czuć pyszny czekoladowy smak wzbogacony o maliny.

Kto nie spróbuje, niech żałuje :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    150g czekolady
    6 jajek
    125ml wody
    120g cukru
    150g mąki owsianej
    2-3 łyżki gorzkiego kakao
    250g rozmrożonych malin

    polewa:
    150g czekolady
    sok/woda została po rozmrożeniu mali
    50g malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto mega czekoladowe z malinami (mąka owsiana) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek a następnie je ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, dalej ubijając je na sztywno.
    Do żółtek dodajemy wodę, miksujemy aż powstanie dość sztywna piana. Następnie dodajemy mąkę i kakao przesiane przez sitko. Mieszamy wszystko łyżką, stopniowo dodając białka. Na samym końcu dorzucamy maliny.
    Ciasto przelewamy na kwadratową blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
    Po upieczeniu lekko studzimy.
  • 2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy polewę, tzn. do garnka z wodą wkładamy miskę. Garnek ogrzewamy na kuchence. Do miski wkładamy połamaną czekoladę, maliny i sok po ich rozmrożeniu. Wszystko ogrzewamy mieszając od czasu do czasu do rozpuszczenia czekolady, aż składniki będą połączone w jednorodną polewę. Gotową polewą ozdabiamy upieczone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka owsiana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować