Delikatna tarta, której podstawą jest tarta cukinia. Zwieńczeniem jest ser koryciński, który fantastycznie się rozpuścił i nadał ciekawego, lekko słonego smaku. Polecam na lekki obiad bez mięsa.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 cukinie zielone
3 jajka
200 g sera korycińskiego
1 mały brokuł
1 mała puszka konserwowej kukurydzy z fasolą
parę krążków czerwonej cebuli
sól
pieprz czarny
Cukiniowa tarta z serem korycińskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce jarzynowej. Oprószyć solą i odstawić na około 10 minut, aż puści sok. Przełożyć na sito, przepłukać wodą i dobrze odcisnąć. Jajka rozmącić, dodać cukinię i przyprawić. Wymieszać i wyłożyć na natłuszczoną olejem formę do tarty.
2.Brokuł podzielić na różyczki i gotować w osolonym wrzątku około 5 minut, ale nie może się rozpadać. Po wyjęciu z wrzątku, należy go przełożyć na chwilę do bardo zimnej wody. Dzięki temu nie straci zielonego koloru. Różyczki brokuła rozłożyć na warstwie z cukinii, rozsypać ziarna kukurydzy, fasoli i krążki z cebuli. Na wierzch wyłożyć pokrojony w kostkę ser koryciński. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 35 min, aż ser się lekko przyrumieni. Smacznego :)
Komentarze