Cukiniowa tarta z serem korycińskim

4.5 (191 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatna tarta, której podstawą jest tarta cukinia. Zwieńczeniem jest ser koryciński, który fantastycznie się rozpuścił i nadał ciekawego, lekko słonego smaku. Polecam na lekki obiad bez mięsa.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 cukinie zielone
    3 jajka
    200 g sera korycińskiego
    1 mały brokuł
    1 mała puszka konserwowej kukurydzy z fasolą
    parę krążków czerwonej cebuli
    sól
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Cukiniowa tarta z serem korycińskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce jarzynowej. Oprószyć solą i odstawić na około 10 minut, aż puści sok. Przełożyć na sito, przepłukać wodą i dobrze odcisnąć. Jajka rozmącić, dodać cukinię i przyprawić. Wymieszać i wyłożyć na natłuszczoną olejem formę do tarty.
  • 2. Brokuł podzielić na różyczki i gotować w osolonym wrzątku około 5 minut, ale nie może się rozpadać. Po wyjęciu z wrzątku, należy go przełożyć na chwilę do bardo zimnej wody. Dzięki temu nie straci zielonego koloru. Różyczki brokuła rozłożyć na warstwie z cukinii, rozsypać ziarna kukurydzy, fasoli i krążki z cebuli. Na wierzch wyłożyć pokrojony w kostkę ser koryciński. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 35 min, aż ser się lekko przyrumieni. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Sery Warzywa Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować