Pomidory i cukinia stanowią pyszne połączenie. Najczęściej wykorzystujemy je w trakcie przygotowania popularnego lecza. Tym razem warzywa te połączyłam przygotowując tarte. Efekt wyszedł pyszny. Polecam.
60 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Tarta 12x 36 cm
Ciasto:
• 140 gram mąki,
• 95 gram masła,
• 1 jajko,
• 1 łyżka zimnej wody,
• Sól do smaku
Nadzienie:
• 1 duże jajko
• Około 50 gram sera żółtego,
• 1 łyżka śmietany,
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
• Sól, pieprz, oregano do smaku,
• Około 4-5 pomidorów (limy),
• 2 młode cukinie
Tarta pomidorowo- cukiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Wykładamy na nią pozostałe składniki ciasta. Całość zagniatamy.
2.Gotowe ciasto schładzamy w lodówce około 40 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno i boki tarty.
3.Tak przygotowaną tarte wkładamy do nagrzanego piekarnika. Podpiekamy ją około 20 minut w 180°C. Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia
4.NADZIENIE:Jajko, śmietanę, starty ser, natkę pietruszki oraz przyprawy umieszczamy w garnku. Składniki miksujemy. W ten sposób otrzymujemy spoiwo.
Pomidory oraz cukinię kroimy w plasterki.
Na podpieczone kruche ciasto wykładamy 2/3 spoiwa.
5.Na spoiwo w dwóch rzędach wykładamy naprzemiennie plasterki pomidora oraz cukinii. Na warzywa wykładamy pozostałą część spoiwa. Po nałożeniu nadzienia tarte ponownie wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ją kolejne 20 minut. Gotową wyjmujemy. Podajemy na ciepło lub zimno.
Komentarze