Tarta z pomidorami, fetą i rukolą

  • wyświetlono: 3270 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Krucha tarta z nadzieniem z pomidorów i rukoli z dodatkiem słonej fety to moja propozycja na letni obiad lub kolację.

aga3103
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
1) 250 g mąki pszennej
2) 125 g zimnego masła
3) pół łyżeczki proszku do pieczenia
4) 1 jajko
5) łyżka śmietany
6) łyżeczka soli
Farsz:
1) 500 g pomidorów
2) 200 g sera feta
3) 3 jajka
4) cebula
5) ok. 80 g rukoli
6) 250 g śmietany
7) 120 g sera żółtego
8) sól, pieprz
9) olej do smażenia
10) listki bazylii lub gałązki świeżego tymianku (do dekoracji)

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta z pomidorami, fetą i rukolą

  • 1. Mąkę z solą i proszkiem do pieczenia łączymy z kawałkami zimnego masła i siekamy nożem. Dodajemy jajko i łyżkę śmietany i szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami folii lub papieru do pieczenia i przekładamy do formy do pieczenia (o średnicy 32 cm). Powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Tak przygotowany spód do tarty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy około 20 minut.
  • 2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju.
  • 3. Pomidory kroimy w grubą kostkę i dodajemy do podsmażonej cebuli i smażymy około 7-10 minut, aż sok z pomidorów trochę odparuje, pod koniec dodajemy rukolę i jeszcze chwilę smażymy. Na koniec dodajemy pokrojony w kostę ser feta i delikatnie mieszamy.
  • 4. Ser żółty ścieramy na tarce.
  • 5. Śmietanę przekładamy do miseczki i dodajemy do niej roztrzepane jajka i starty ser żółty (możemy pozostawić 2-3 łyżki sera do posypania tarty pod koniec pieczenia) oraz pieprz (i ewentualnie trochę soli) i wszystko mieszamy. Tak przygotowany sos łączymy z podsmażonymi pomidorami i rukolą.
  • 6. Farsz wylewamy na podpieczony spód i całość zapiekamy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia tartę posypujemy pozostałym startym serem żółtym.
  • 7. Przed podaniem tartę dekorujemy listkami świeżej bazylii lub gałązkami świeżego tymianku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartatania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiPomidoryrukolafetaobiad

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta ze szpinakiem , serem feta i pomidorami

Dodane przez: smakowisko

Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami

Coś dla wielbicieli szpinaku i...

Tarta z warzywami i serem feta

Dodane przez: Futka

Tarta z warzywami i serem feta

Dzień dobry :) Dzisiaj zapraszam...

image-1x1mfy8

Dodane przez: elapolo

Tarta z burakami i serem feta

Tarty w wersji wytrawnej mają to...

Tarta z mozzarellą i pomidorami

Dodane przez: jawor

Tarta z mozzarellą i pomidorami

Delikatna i prosta w wykonaniu

Tarta

Dodane przez: przejs

Tarta z cukinią, fetą i miętą

Błyskawiczna , lecz pełna smaku...

tarta z brokułami i pomidorem

Dodane przez: Elwira

Tarta z brokułami i pomidorem

Tartę z brokułami polecił mi mój...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE